Slavný britský neurolog Oliver Sacks podlehl rakovině

V New Yorku zemřel ve věku 82 let známý britský neurolog Oliver Sacks. Uznávaný odborník ve výzkumu mozku podlehl rakovině. V oblíbených knihách seznamoval širokou veřejnost se světem autistů, neslyšících nebo schizofreniků. Sacksovo jméno vstoupilo do všeobecného povědomí díky filmu Čas probuzení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V New Yorku zemřel ve věku 82 let britský neurolog Oliver Sacks, nositel řady cen, včetně Řádu britského impéria

V New Yorku zemřel ve věku 82 let britský neurolog Oliver Sacks, nositel řady cen, včetně Řádu britského impéria | Zdroj: ČTK

Strhující filmové drama s Robertem de Nirem a Robinem Willimasem z roku 1990 je převyprávěním skutečného příběhu Olivera Sackse, který zachytil v knize Probuzení.

Pacienty, kteří kvůli infekci trpěli několik desetiletí paralýzou základních duševních funkcí, neurolog postupně probudil k normálnímu životu pomocí experimentálního léku L-Dopa.

Léčba sice nebyla úspěšná trvale. Ale i to bral humanisticky zaměřený Oliver Sacks, který se fascinovaně zajímal o každého jednotlivého pacienta, s pokorou. Ve vysílání BBC před časem podotkl, že lidský mozek stále skýtá mnoho tajemství.

„Vždycky jsem chtěl zjistit, jaký je materiální základ chování, co se odehrává v nervovém systému. Proto jsem asi musel být neurologem,“ prohlásil.

Oliver Sacks zkoumal a v oblíbených knihách širokou veřejnost seznamoval také se světem neslyšících, autistů nebo schizofreniků. Za vědecké i literární dílo získal absolvent Oxfordu řadu cen včetně Řádu britského impéria.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme