Zprávy → Věda28. listopadu  2016 v 19:15  

Sůl nad zlato? Češi solí třikrát víc než se doporučuje, hrozí jim onemocnění ledvin i vysoký tlak

sůl, solnička, vaření, jídlo, přísady do jídla, chlorid sodný - Foto: CC0 Public domain

sůl, solnička, vaření, jídlo, přísady do jídla, chlorid sodnýFoto: CC0 Public domain

Češi solí třikrát víc než je doporučená denní dávka. Světová zdravotnická organizace stanovila denní dávku 5 gramů, průměrný Čech si jí dopřeje až 16 gramů. Sůl v nadměrném množství konzumují také děti.

Roční spotřeba soli je v česku podle webu méněsolit.cz skoro šest kilogramů na osobu. 

„Pokud je kuchyňská sůl přijímána již v raném věku, může způsobovat například hypertenzi, lidé také mívají častěji infarkty a mrtvice.“ Popisuje lékař Petr Tláskal předseda Společnosti pro výživu. 

Vysoký tlak a nemocné ledviny  

S vysokým krevním tlakem pak může souviset rozvoj dalších onemocnění. 

„Víme jistě, že 10 procent populace trpí onemocněním ledvin, o kterém neví, jedná se o náhodné nálezy. Tito lidé mají v 85 procentech zvýšený krevní tlak – je to takové znamení pro onemocnění ledvin,“ popisuje Věra Adámková přednostka preventivní kardiologie pražského IKEmu. 

Čtěte také: Proč mají ledvinové kameny rády maso, sůl, špenát a kávu? Co si počít s ledvinovou kolikou

Sůl se dá v jídle částečně nahrazovat kořením nebo bylinkami, ale člověk ji k životu potřebuje. 

„Sodík potřebujeme, je to základní minerál, který je nenahraditelný pro udržení našeho extracelulárního prostředí,“ dodává lékař Petr Tláskal.Nedávné šetření brněnského Centra zdraví výživy a potravin 

Příliš soli konzumují i děti 

Ve 28 školách po celé České republice ukázalo, že ve všech jídelnách se solilo víc než je zdravé. 

„Některé školy naplnily doporučené množství soli už jen třeba polévkou. Pastí pro kuchařky je, že když se přidá sůl do pokrmu, tak nějakou dobu trvá, než se rozpustí. A třeba za dvě hodiny je to jídlo mnohem slanější. Žádná receptura navíc neobsahuje její přesnou dávku,“ řekla Nejedlá. 

Lidé by si podle doporučení SZU měli hlídat množství soli na etiketách potravin. Od 16. prosince letošního roku bude tohle značení podle nařízení Evropské komise povinné.  

Autor:  Eva  Rajlichová  (era)

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace