Švédská akademie věd oznámí jména nositelů první z letošních Nobelových cen

Komise Švédské akademie věd dopoledne oznámí, kdo získá Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství. Jména oceněných jsou do poslední chvíle tajná. Mezi letošními favority je dvojice vědců z Japonska a Spojených států.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nobelova cena (ilustrační foto)

Nobelova cena (ilustrační foto) | Foto: Kanadské vědeckotechnické muzeum CSTM

Molekulární biologové Peter Walter z Kalifornské univerzity a Kazutoši Mori z univerzity v Kjótu jsou favorité podle společnosti Thomson Reuters, která v minulosti úspěšně předpověděla 37 laureátů.

Oba vědci popsali zvláštní mechanismus skládání proteinů uvnitř buněk. Podle Petera Waltera dokáže říct jedné části buňky, co se děje v druhé. Rozhoduje také o tom, jestli poškozená buňka přežije, nebo zemře.

Jména všech letošních oceněných postupně komise odtajní v příštích dnech. Ceny se budou slavnostně udílet 10. prosince.

Nobelovy ceny se udělují od roku 1901. Medicína je jednou z pěti oblastí, o kterých se zakladatel cen, švédský průmyslník Alfred Nobel, zmiňuje v závěti. Oceňují se i zásadní objevy na poli fyziky, chemie, literatury a míru. Na Nobelovu počest založila švédská centrální banka v roce 1969 ještě cenu za ekonomii.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme