Třetina diabetiků nedodržuje léčbu. Pak jim hrozí infarkt, amputace, selhání ledvin nebo ztráta zraku

Třetina nemocných cukrovkou druhého typu se neřídí doporučeními lékařů, vyplývá to z farmakoekonomické analýzy. U takových pacientů pak hrozí závažné problémy, jejichž následná léčba stojí až 900 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cukrovka (ilustrační foto)

Cukrovka (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Téměř třetina pacientů s cukrovkou nezná svou hladinu cukru v krvi. Pak jim hrozí závažné komplikace, jako třeba infarkt, amputace, selhání ledvin nebo ztráta zraku.

Jedním z důvodů, proč pacienti léčbu nedodržují, je dlouhá doba, po kterou se pacienti léčí, tvrdí diabetolog Jan Brož.

Inzulin zachraňuje lidské životy už 95 let, tisíce lidí o své cukrovce neví

Číst článek

„Chronické onemocnění s sebou nese to, že pacienti ztrácí pozornost vůči onemocnění, jehož jsou nositelem. Chronické onemocnění probíhá mnoho let, pacienti si na to zvyknou a často se stane, že to, co jim bezesporu jejich lékař popřípadě edukátor poradil, tak se jim z života vytratí a přestanou to dodržovat,“ tvrdí Brož.

Zvýšit informovanost nemocných cukrovkou a zlepšit efektivnost léčby by měl pomoci nový projekt Dialiga.cz. Ten poskytuje odborné informace o různých druzích cukrovky srozumitelnou formou.

V Česku trpí cukrovkou téměř 900 tisíc lidí. Nejčastější příčinou onemocnění druhého typu je nevhodná strava a s tím spojená obezita. Přesto každý třetí diabetik dodržuje doporučení ohledně životosprávy jen částečně nebo vůbec.

Anna Horáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme