Týden vědy a techniky je tady. Odpoví třeba na to, jestli jsou květiny šťastné

Dnes byl slavnostně zahájen už 15. ročník Týdne vědy a techniky, který pořádá Akademie věd. Návštěvníky čeká více než 500 akcí – přednášky, výstavy, dny otevřených dveří nebo projekce dokumentů po celé republice. Pro veřejnost festival začne v neděli a potrvá až do 15. listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Týden vědy a techniky – Dny otevřených dveří Ústavu chemických procesů AV ČR 2012

Týden vědy a techniky – Dny otevřených dveří Ústavu chemických procesů AV ČR 2012 | Foto: AV ČR

„První den návštěvníci vstoupí do areálu Akademie věd obrovským, nadživotním modelem srdce,“ říká koordinátor týmu Týdne vědy a techniky Radek Rejchrt a pokračuje:

„Na jeden workshop si například můžou přinést rostlinu a pomocí přístrojů, které budou na místě, zjistí, jestli je v kondici a zda je šťastná.“ A když nebude? „Určitě poradíme,“ ujišťuje Rejchrt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začal Týden vědy a techniky. Návštěvníky po celém Česku čeká více než 500 akcí. Program přiblížil koordinátor týmu akce Radek Rejchrt

Týdnu vědy a techniky mají dominovat interaktivní exponáty a výstavy, například Proteus. Exponát je v budově Akademie věd a veřejnosti bude přístupný od pondělí.

„Návštěvník se pomocí doteků dostává do kosmického prostoru, simuluje gravitační síly a stává se sám jakýmsi sluncem či hvězdou putující vesmírem,“ vysvětluje Rejchrt.

Festival je zaměřen hlavně na střední školy, na přednášky a některé vybrané akce je proto třeba se registrovat přes rezervační systém, protože kapacita je omezena.

„Dopolední akce jsou určeny převážně středoškolákům, odpolední, podvečerní či víkendové široké veřejnosti,“ dodává koordinátor týmu festivalu.

Jako každý rok je jeho hlavním cílem přitáhnout lidi k vědě a podle Radka Rejchrta se to daří.

„Již máme některé návštěvníky, kteří k nám přišli jako středoškoláci a nyní k nám chodí jako učitelé se středními školami anebo jako rodiče se svými dětmi,“ uzavírá.

Vladimír Kroc, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme