Týden vědy a techniky nabízí 600 akcí. Lidé se svezou elektromobilem a odhalí metody kriminalistů

Akademici chtějí během Týdne vědy a techniky přilákat hlavně mladou generaci. Návštěvníci si tak mohou od úterka vyzkoušet například 3D tisk, poodhalit postup kriminalistů při identifikaci kosterních ostatků nebo se projet v elektromobilu. Akademie věd organizuje akci po šestnácté, letos nabídne na 600 akcí po celé České republice a hlavní motto zní Za hranice známého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Týden vědy a techniky 2016 - Světelná instalace Event horizont, která se pokusí zprostředkovat pocit při cestě za horizont událostí

Týden vědy a techniky 2016 - Světelná instalace Event horizont, která se pokusí zprostředkovat pocit při cestě za horizont událostí | Foto: Akademie věd ČR

„V této zatemnělé místnosti provádíme laserové experimenty, tedy pokusy se světlem,“ popisuje Michal Vyvlečka z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

„Návštěvníci tady mohou vidět, jak funguje laser nebo geometrická optika, tedy čočky, zrcadla, brýle a dalekohledy. Mohou se podívat i na fluorescenci. Látky laserovým světlem nabudíme a ony potom na vlastní frekvenci vyzařují. Svítí žlutě, oranžově a podobně,“ dodává Vyvlečka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Týden vědy a techniky nabízí 600 akcí. Projedou se elektromobilem nebo odhalí metody kriminalistů. Téma pro Pavlu Lioliasovou

Program si pro návštěvníky připravilo celkem 82 pracovišť Akademie věd. Organizátoři se letos kromě Prahy, Ostravy a Brna zaměřili víc na program v malých městech.

„Expandovali jsme třeba i do míst, jako je Vlašské Meziříčí, Jeseník a tak dále,“ vyjmenovává předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Novinkou jsou také takzvané festivalové trasy. „Trasa vás vede po místech, kde se dotýkáme optiky, zdraví člověka, laserových záležitostí nebo chemických jevů. Od rána do večera vás tak vede po místech, která jsou k sobě blízko a mají stejnou vědní oblast,“ vysvětluje organizátorka Kateřina Sobotková.

Na pražské vysoké škole studenti zkoušeli vyrobit plast z mléka. Do běžného života ale mají bioplasty ještě daleko

Číst článek

Pro návštěvníky organizátoři připravili různé přednášky, exkurze a komentované prohlídky zaměřené na různé obory. Chtějí se věnovat také společenskovědním tématům, jako je rakovina prsu, boj s depresí nebo bezpečnost na silnicích.

Přestože podle Drahoše chodí na festival návštěvníci různého věku, snaží se akademici k vědě netradiční formou přilákat hlavně mladou generaci. Do týdne vědy a techniky se proto zapojily i střední nebo vysoké školy.

„Mladá generace je hlavním adresátem, protože bez ní věda u nás nebude existovat. Je to trošku pragmaticky cílená akce. Když nebudeme mít další vědce, tak to bude špatné,“ dodává předseda Akademie věd.

Festival vědy a techniky potrvá od úterý 1. listopadu do neděle 13. listopadu. Vstup na všechny akce je zdarma.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme