Tým odborníků našel ostatky španělského spisovatele Cervantese

Téměř čtyři sta let od smrti španělského spisovatele Miguela de Cervantese objevili vědci jeho hrob. Tým odborníků ho hledal přibližně pět let. Ostatky byly uloženy v kryptě madridského kláštera. V příštím roce by Španělsko mohlo hrobku u příležitosti 400. výročí úmrtí autora zpřístupnit veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf vědeckého týmu Francisco Etxeberria sděluje výsledky pátrání po ostatcích spisovatele Cervantese

Šéf vědeckého týmu Francisco Etxeberria sděluje výsledky pátrání po ostatcích spisovatele Cervantese | Zdroj: Reuters

Odborníci věděli, že španělský spisovatel Miguel de Cervantes je pochován v madridském klášteře Trinitarias. Přesné místo ale až doteď neznali.

Kromě ostatků autora v kryptě prý ležely kosti dalších asi devíti lidí. Pohřbena s ním pravděpodobně byla například i jeho žena.

Rozlišit Cervantesovy kosti od ostatních bude podle vědců velmi složité. Část z nich je v příliš špatném stavu na to, aby mohla být provedena pečlivá genetická analýza.

Španělský spisovatel Miguel de Cervantes y Saavedra se narodil v univerzitním městě Alcalá de Henares, nedaleko Madridu. Poslední roky života ale strávil v umělecké čtvrti hlavního města.

Zemřel v chudobě v roce 1616 na cukrovku. Bylo 68 let. Jeho nejznámějším dílem je Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha, který vyšel ve dvou dílech v letech 1605 a 1615.

Portrét Miguela de Cervantese, pravděpodobně Juana de Jáuregui, kol. 1600 | Foto: Real Academia de la Historia

ČTK, Ľubica Zlochová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme