Unikátní objev českých vědců. U Doks našli včeláka, který nikde jinde nežije

Českolipsko se může pochlubit unikátním objevem. Nedaleko Doks žije druh hmyzu, který nelze najít nikde jinde na světě. Na včeláka vědci narazili náhodou a k dispozici zatím mají jen tři exempláře. Hmyz totiž není snadné najít a hned v terénu odlišit od ostatních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příbuzný druh rodu Tachysphex

Příbuzný druh rodu Tachysphex | Foto: Lukáš Blažej, Vlastivědné muzeum v České Lípě

Unikátní včelák si oblíbil okraj lesa s kukuřičným polem a mokřadní loučkou v Oknech na Českolipsku.

„Tyto vosy se staly součástí výzkumu doktora Straky z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Na studiu mitochondriální DNA rozlišil úplně nový, nepopsaný, vědě neznámý druh, který pojmenoval Tachysphex Bohemicus," vysvětluje zoolog českolipského muzea Lukáš Blažej s tím, že název by mohl znít včelák český.

„Tato druhová skupina loví sarančata jako zásobu do svých hnízd pro budoucí plod. Vyhrabaná hnízda dělají jen na osluněných okrajích v písčitém substrátu, který tady ale chybí," dodává Blažej.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští vědci objevili unikátní druh hmyzu. Včelák z Českolipska nežije nikde jinde na světě. Natáčel Tomáš Mařas

Nový druh lze podle zoologa označit za endemit. Je to druh, který žije na jediném místě na světě. Druhová skupina sama o sobě je rozšířená od střední Asie až po Portugalsko a Španělsko.

Najít a rozlišit další exempláře včeláka je v terénu podle zoologa poměrně složité. První, co vědci potřebují, je síťka.

„Je potřeba mít při ruce síťku, aby člověk zvíře zachytil a pak ho měl šanci rozlišit. Druhová skupina kutilek, těchto včeláků, si je nesmírně podobná. Tento druh od běžných druhů lze rozlišit jedině podle výrůstků na obličejové části. Při centimetrové velikosti to v těchto terénních podmínkách ani není možné,“ popisuje Blažej.

Stejně jako je obtížné tento druh najít, je složité určit velikost populace v Oknech na Českolipsku. „Aby tento hmyz mohl fungovat, musí mít určitou populační hustotu. Zřejmě ale bude po širším okolí. Tři známé kusy jsou v současnosti uložené v soukromé sbírce doktora Straky a typový materiál jednoho kusu je v pražském Národním muzeu," dodává Blažej.

Českolipské muzeum doufá, že dojde k zachycení dalších jedinců, aby je příští rok mohlo představit veřejnosti.

Entomologická past v Oknech určená k odchytu létavého hmyzu. Vědci se tak snaží chytit Tachysphex Bohemicus | Foto: Lukáš Blažej Vlastivědné muzeum v České Lípě

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme