V Africe vyrůstá mnoho nadějných vědců, podpořit je chce nezisková organizace NEF

Nezisková organizace Next Einstein Forum ohlásila, že řady mladých nadějných afrických vědců jsou stále početnější. A hodně z nich už dokáže konkurovat i kolegům z rozvinutých částí světa. Právě investice do vzdělání a do vědy by podle odborníků mohly být cestou z krize, ve které se tato část světa dlouhodobě nachází.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domorodé ženy z Gambie

Domorodé ženy z Gambie | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Organizace New Einstein Forum, zkráceně NEF, vybírá každý rok patnáct vědců afrického původu do programu Einsteinův společník. V letošním roce uspěla třeba kosmoložka Amanda Weltman, datový analytik Axel Ngonga nebo bioinženýr Noble Banadda.

Vždy se jedná o špičky ve svém oboru, které mají respekt i v mezinárodní komunitě. NEF tím chce dokázat, že Afrika není jen kontinent plný válek a násilí, ale že za vhodných podmínek se tam dá dělat i velmi kvalitní věda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Organizace New Einstein Forum vybírá každoročně 15 talentovaných afrických vědců pro podporu v programu Einsteinův společník

Příkladem může být šíření viru ebola. Tehdy afričtí matematici vyvinuli modely, podle kterých se podařilo přesně vytipovat ohniska nemoci a lépe rozdistribuovat vakcínu. To potvrzuje i Jean Lebel, ředitel Mezinárodního rozvojového a výzkumného centra.

„Když se podíváte na úspěch při boji proti šíření eboly, byla to kanadská vakcína, která virus zastavila. Ale samotné šíření viru zastavili vědci z Guineje a Mali, kteří přišli s celou řadou expertíz.“

Afrika díky svému demografickému boomu nabízí obrovský intelektuální potenciál, který se řada neziskových organizací snaží pozvednout, a to zejména přes přírodní vědy, jako je matematika a fyzika.

Hodně aktivní je v tomto ohledu Africký institut pro matematické vědy, zkráceně AIMS. Ten nedávno otevřel pobočky třeba ve Rwandě. Díky jeho působení tam vznikla vůbec první africká továrna na mobilní telefony a notebooky.

Navíc se ukazuje, že méně rozvinuté země jsou pro vědecké bádání často lepší, než ty rozvinuté. Díky tomu, že je v Africe velmi slabý rádiový šum, se tak vědcům nabízí ideální podmínky například pro budování radioteleskopů.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme