V Belgii se poprvé narodilo dítě ženě po transplantaci tkáně vaječníků odebrané v dětství

V Belgii jako v první zemi na světě porodila zdravého chlapce žena po transplantaci zmrazené tkáně vaječníků, která jí byla odebrána v dětství. Zákrok nyní 27letá žena podstoupila, když jí bylo třináct let, kvůli vážné poruše krvetvorby a následné léčbě chemoterapií. To ji zbavilo možnosti otěhotnět přirozeně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novorozenec spící na ruce

Novorozenec spící na ruce | Foto: Public Domain Pictures, Vera Kratochvil

Není to poprvé, co se z transplantované tkáně vaječníku narodilo zdravé dítě. Časopis Human Reproduction uvádí, že na svět přišlo nejméně 35 dětí po transplantaci zmrazených tkání vaječníků, bylo to ale vždy jen u pacientů, kteří zákrok absolvovali v dospělosti.

Podle odborníků je případ ženy v Belgii unikátní. „Transplantace vaječníků je velmi výjimečná metoda a to ještě ne pro všechny pacientky s onkologickým onemocněním. Je to vhodné pouze pro takové typy tohoto onemocnění, kde nedochází k metastazování do vaječníků,“ upozorňuje docent Tonko Mardešič, vedoucí lékař pražského Sanatoria Pronatal.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Belgii se narodilo dítě z transplantované tkáně vaječníků, která byla matce odebrána v dětství. Hostem ČRo byl docent Tonko Mardešič ze Sanatoria Pronatal

Zda se transplantovaná tkáň v těle pacientky ujme, záleží podle něj na několika faktorech. „Především na tom, jak je zamrazená tkáň vybavena vajíčky. Ne všechny vaječníky jsou stejně zásobeny vajíčky,“ vysvětluje.

„Záleží také na tom, jak kvalitní proces zamrazování je uplatněn a zejména záleží na tom, jak rychle dojde k prokrvení transplantované tkáně a tím pádem k jejímu zásobení kyslíkem a živinami,“ připomíná Mardešič.

V Česku podle něj metoda transplantace zmrazených vaječníkových tkání zatím provedena nebyla.

„Také na našem pracovišti máme zamrazenou tkáň pacientek s onkologickým onemocněním. Ale zatím nevím o tom, že by byla provedena zpětná transplantace, a myslím, že v České republice se dítě po takovéto zpětné transplantaci ještě nenarodilo,“ dodává Tonko Mardešič z pražského Sanatoria Pronatal.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme