V Brně se otvírá Kybernetický polygon pro simulaci útoků na síti a nácvik obrany

V prostorách Masarykovy univerzity v Brně se dnes otevřel takzvaný Kybernetický polygon. Jde o prostor, který umí napodobit jakoukoli počítačovou síť. Díky tomu se v něm dají simulovat kybernetické útoky a zároveň se dá natrénovat, jak se před nimi bránit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kybernetický polygon Masarykovy univerzity v Brně. V pozadí Václav Račanský, vedoucí bezpečnostního oddělení Ústavu výpočetní techniky

Kybernetický polygon Masarykovy univerzity v Brně. V pozadí Václav Račanský, vedoucí bezpečnostního oddělení Ústavu výpočetní techniky | Zdroj: ČTK

V polygonu budou experti cvičit, jak zabezpečit systémy a sítě před hackery. Pokud by chtěli nacvičit obranu například před útokem na jadernou elektrárnu, stačí jim namodelovat situaci ve virtuálním prostředí.

„Nejdůležitější část polygonu není vidět, je to software,“ přiblížil Jan Vykopal z bezpečnostního týmu Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Kybernetickém polygonu mluvil Jan Vykopal z bezpečnostního týmu Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity

„To, co je vidět, co si můžete jednoduše představit, je špičkově vybavená místnost, cvičiště, kde právě odborníci budou trénovat postupy, jak útokům předcházet, nebo jak je analyzovat a řešit,“ dodal.

Případné útoky a reakci na ně mohou zkoumat a testovat bez rizika, že ohrozí vnější počítačovou síť.

Vybavení nového centra, které bylo vybudováno za 22 milionů korun, bude sloužit studentům i profesionálům, třeba z Národního bezpečnostního úřadu.

„Mohou tam sedět bezpečnostní profesionálové, kteří si zkouší nové metody reakce na útoky, kteří si zkouší nejenom technické schopnosti a dovednosti, ale také jak správně komunikovat v případě rozsáhlého útoku, pak tam budou sedět výzkumníci, kteří vyvíjejí nové metody a nástroje proti útokům a v neposlední řadě také studenti Masarykovy univerzity, kteří zde budou procházet praktickou výukou,“ dodal Vykopal.

Pro peníze i v zájmu vlády

Motivací pro kybernetické útoky může být pouhá snaha dokázat, že je možné nějakou úroveň zabezpečení prolomit, krádeže dat nebo peněz, nebo může jít také o organizované akce různých vlád.

Útokům v minulosti čelily například české zpravodajské weby nebo servery bank či telefonních operátorů. Z poslední doby lze připomenut třeba útok Severní Koreje na servery filmové společnosti Sony Pictures kvůli snímku The Interview, který paroduje vůdce KLDR Kim Čong-una.

Hackeři také z firemních databází a e-mailů získali citlivé údaje o platech, kontaktní informace, zdravotní záznamy, necenzurovaná vyjádření ze soukromých vzkazů a údajně i scénář budoucího filmu o Jamesi Bondovi.

Kybernetický polygon Masarykovy univerzity v Brně | Foto: ČTK

Alžběta Havlová, kov, Kateřina Pichalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme