Vědci bojují proti fake news. Zkoušejí speciální 'dezinformační' očkování

Už jste někdy naletěli na novinářskou kachnu? Nebezpečí chybného úsudku se v dnešní době zvyšuje i kvůli oblibě sociálních sítí. Řada lidí čerpá informace právě z nich. Pravdivé i smyšlené zprávy k tomu bývají čím dál častěji prezentovány velmi podobně. Britské a americké vědce tato problematika inspirovala k tomu, aby hledali způsob, jak lidi vytrénovat, aby byli proti dezinformacím imunní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí Cambridge

Náměstí Cambridge | Foto: Daniel Kupšovský | Zdroj: Český rozhlas

Vědci z univerzit v britské Cambridgi a americkém Yaleu se pokusili u testovaných lidí vyvinout psychologické nástroje, které jim mají pomoct rozpoznat zkreslená fakta. Dá se toho prý docílit tak, že čtenář dostane takovou malou „preventivní“ dávku zavádějících informací.

Studie, jejíž závěry vyšly v magazínu Global Challenges, se účastnily přes dva tisíce lidí různého věku, vzdělání, povolání i politické příslušnosti. Vědci jim prezentovali dvě zprávy týkající se globálního oteplování. Jedna byla seriózní, fakty podložená; druhá zpráva byla napěchovaná zavádějícími až lživými informacemi. Podle vědců ale tahle zkreslená zpráva v podstatě vynulovala vědecká fakta, která čtenář načetl v prvním článku.

Američtí umělci vyzvali ke stávce proti Trumpovi. Přišli s 'fake art'

Číst článek

Do první seriózní zprávy vědci přidali varování, že některé politicky motivované skupiny používají zavádějící informace, aby přesvědčily veřejnost o tom, že mezi vědci neexistuje konsensus. Text vědci doplnili informací o falešné zprávě – pochází z webu tzv. Oregonské petice.

Podle její webové stránky ji podepsalo už přes 30 tisíc amerických vědců, kteří tvrdí, že neexistují důkazy o tom, že by skleníkové plyny působily na globální oteplování. Vědci k tomu upřesnili, že mezi 30 tisíci podepsanými vědci je například Charles Darwin nebo členky dívčí popové skupiny Spice Girls. A že vědecké znalosti o klimatologii má sotva jedno procento signatářů.

Částečně to zabralo už ve chvíli, kdy v článku bylo navíc jen první upozornění o využívání zavádějících informací některými skupinami. I když si po něm lidé přečetli ještě jednu zavádějící zprávu, skoro 7 procent lidí se přiklonilo k názoru, že mezi odborníky na klimatologii panuje shoda, pokud jde o globální oteplování.

Když se do zprávy přidal ještě rozbor toho, kdo jsou signatáři Oregonské petice, tak rozhádanosti klimatologů přestalo věřit 13 procent čtenářů. Navzdory tomu, že si po prvním článku přečetli i zavádějící verzi zprávy.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme