Zprávy → Věda28. srpna  2016 v 06:00  

Vědci chtějí vyšlechtit novou odrůdu brambor, má být chutnější a odolnější

Čeští vědci zkoumají vzorky brambor z Jižní Ameriky - Foto: Veronika Hlaváčová

Čeští vědci zkoumají vzorky brambor z Jižní AmerikyFoto: Veronika Hlaváčová

Čeští vědci zkoumají vzorky původních odolnějších brambor, které si dovezli z Jižní Ameriky. V laboratořích teď zjišťují jejich DNA. Chtějí ji využít ke zlepšení méně kvalitních brambor z Evropy. Kvůli nejrůznějším nákazám se u nás vyhodí až třetina úrody.

„Tady je místo, kde pracujeme s našima bramborama, to je hlavní místo - jmenuje se flow box, když potřebujeme vyizolovat sterilní kmen, tak to děláme tady,“ říká vědkyně Markéta Marečková v pražském Výzkumném ústavu rostlinné výroby. 

Co se vám za několik měsíců od návratu z Jižní Ameriky zatím podařilo zjistit? 

Zatím se nám podařilo popsat nějaké bakterie z těch dovezených odrůd. Tady svítí UV světlo a pustíme si fén, které udrží to prostředí sterilní… 

Tušíte, kdy byste mohla dojít k cíli - tedy k vytvoření americko-českého křížence brambory? 

Bude to trvat nejméně 10 let, úplným cílem by měla být nová odrůda, která by měla mít speciální vlastnosti. Vypadat bude jako normální brambora. 

 

Jak chutnají brambory z Chile a proč z nich čeští vědci chtějí využít DNA na vyšlechtění lepších brambor v Česku se vědkyně Markéty Marečkové ptala Veronika Hlaváčová

Vložit na svůj web

Vy jste teď v dubnu vedla takzvanou Expedici Brambora. Do Chile, Argentiny a Peru jste jeli s týmem pro vzorky. Kolik kusů a druhů brambor jste si vlastně dovezli? 

Dovezli jsme si asi 50 různých brambor, všech tvarů a barev. Převáželi jsme je normálně v batohu. 

Samotné brambory z Jižní Ameriky, ze kterých jste si odebrali vzorky, teď rostou ve skleníku na Vysočině. Co s nimi bude dál? 

Až jich budeme mít dostatečný počet - 10 - 20 hlíz, tak budeme zkoumat jejich odolnost vůči suchu nebo zamokření. 

Vy jste v Jižní Americe tamní brambory, které se do Evropy dostaly v 16. století, ochutnala. Je to velký rozdíl? 

Mně připadá, že rozdíl to je. Brambory jsou různorodější tvarem i chutí. Jsou tam odrůdy, které mají intenzivní chuť. Takovou i třeba do hořka, příjemnou, která by mohla obohatit i chuťové možnosti nových odrůd. 

Vědkyně Markéta Marečková - Foto: Veronika Hlaváčová

Srovnání má i Patricie, která pochází z Chile. V Česku žije už 7 let. Brambory z obchodů jí nechutnají. 

„Brambory v Chile jsou velké, červené a mají chuť. Když jdu v Česku do supermarketu, jsou malé, suché a nekvalitní." 

V Česku existuje 135 odrůd brambor. V jihoamerických státech jich je kolem dvou tisíc.  

Autor:  Veronika Hlaváčová

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace