Vědci mají po dvou letech bádání DNA Boženy Němcové. Má objasnit její původ

Týmu odborníků se podařilo po dvouletém výzkumu získat mitochondriální DNA spisovatelky Boženy Němcové, mohlo by to pomoci při vyjasnění jejího původu, řekl člen týmu a ředitel Muzea Boženy Němcové v České Skalici Milan Horký.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Božena Němcová

Božena Němcová | Foto: Wikimedia Commons

"My jsme zatím udělali krok číslo jedna. Ověřili jsme si, že ten genetický materiál, který máme, jsou opravdu vlasy příbuzných. Předpokládám, že jsme vyvrátili pochybnost, že by snad šlo o nějaký podvrh," řekl Horký. Odborníci zkoumali vzorky vlasů spisovatelky a jejího syna Hynka, které jsou uložené v českoskalickém muzeu.

Prameny vlasů Boženy Němcové pocházejí z roku 1862 a byly zřejmě ustřiženy po jejím úmrtí, Hynkovy vlasy rodina Němcových uchovávala jako vzpomínku na předčasně zesnulého syna.

„Pramen vlasů nám v roce 1919 stařičká Theodora Němcová – dcera Boženy Němcové, měli jsme tak nejen vlasy spisovatelky, ale také jejího nejstaršího syna Hynka, který předčasně zemřel. Vlasy ležely v muzeu desítky let,“ řekl Horký.

Existovala opravdu Viktorka z Babičky Boženy Němcové?

Číst článek

Hledání původu spisovatelky

Dosavadní výsledky průzkumu podle zprávy neodpovídají na spekulativní otázky o původu Boženy Němcové, které šíří popularizační literatura od 2. poloviny 20. století v souvislosti s mezerami v genealogickém bádání ve spisovatelčině rodině a zjevnými rozpory ve školních matrikách.

"O okolnostech a výsledcích výzkumu byli informováni vybraní potomci Boženy Němcové," stojí ve zprávě. Muzeum uvedlo, že odborníci postupují s vědomím, souhlasem a podporou těchto potomků.

Podle Horkého by dalším krokem mohlo být pátrání ať už v linii oficiální či alternativních. Odborníci by museli podle Horkého vytipovat příbuzenskou linii a najít u ní přímé ženské potomky.

„Chtěli bychom pokračovat v genetických bádáních různými směry, rádi bychom se spojili s genealogy, aby nám pomohli ověřit některé rodové linie, protože DNA, kterou jsme získali porovnáním vlasů Hynkových a Boženiných je tzv. mitochondriální, jedná se o DNA, která se přenáší v ženských linií z matky na dceru nebo syna. Potřebovali bychom tedy najít souvislé ženské linie, tak abychom mohli komparativně ověřovat pravdivost různých hypotéz,“ dodal Horký.

Božena Němcová, která je považovaná za zakladatelku novodobé české prózy, se narodila zřejmě 4. února 1820 ve Vídni a zemřela 21. ledna 1862 v Praze. Datum narození zpochybňují školní matriky, podle kterých se narodila v roce 1817 či 1818. Někteří badatelé tvrdí, že Němcová mohla být šlechtického původu a pocházet z rodinného okolí vévodkyně Kateřiny Zaháňské. Jejím nejslavnějším dílem je kniha Babička, jde o vyprávění o moudré, milované a vnoučaty obklopené stařence, k níž chodí pro radu rodina i sousedé, staří i mladí. Kromě zidealizovaného pohledu do vlastního dětství líčí Němcová v Babičce i řadu venkovských lidových zvyků.

ČTK, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme