Vědci naměřili před pěti lety nejnižší teplotu. Na Antarktidě bylo minus 93,2 stupně

Do historie se 10. srpen 2010 zapsal jako rekordně chladný den. Právě před pěti lety bylo na Východoantarktické plošině minus 93,2 stupně Celsia. Někteří ale tento rekord zpochybňují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jezero Fryxell, Antarktida

Jezero Fryxell, Antarktida | Foto: public domain, Joe Mastroianni, National Science Foundation

Část vědců stále označuje za nejnižší teplotu minus 89,2 stupně Celsia, kterou na ruské výzkumné stanici Vostok v roce 1983 naměřili pomocí teploměru.

Na Východoantarkické plošině ale vědci teplotu minus 93,2 jen dopočítali podle snímků družice Landsat a Agfa.

„Z analýzy těchto družicových snímků našli v centrální Antarktidě několik kapes studeného vzduchu, které vznikly v erozních prohlubních. V nich detekovali výpočtem z radiometrů teplotu zhruba minus 93 stupňů Celsia,“ vysvětluje klimatolog z Českého hydrometeorologického ústavu Radim Tolasz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vědci naměřili před pěti lety nejnižší teplotu. Na Antarktidě bylo minus 93,2 stupně. Téma pro Martina Karlíka

Přestože ne všichni rekord uznávají, výrazně nízké teploty nezpochybňuje nikdo. Dopočítávání podle satelitních snímků ale není až tak přesné.

„Přesnost měření u družice Landsat je zhruba 100 krát 100 metrů a u Agfy kilometr krát kilometr. Měření je navíc nějakým způsobem zprůměrováno na tuto plochu. Kdybychom tedy konkrétně v tom bodě měřili, tak bude pravděpodobně hodnota ještě nižší,“ konstatuje Tolasz.

Kdyby na Východoantarkické plošině tehdy byla klasická stanice, tak by možná naměřila teplotu i pod minus 100 stupňů Celsia.

Rekordně nízké teploty jsou spíše na jižní polokouli v Antarktidě než na severu v Arktidě. Na jihu je totiž pevnina, zatímco na severu oceán, který se přes zimu tolik nevychladí a ohřívá vzduch. Dalším důvodem je i nadmořská výška.

„Kolem severního pólu je nadmořská výška minimální. V podstatě je to jenom zamrzlý oceán. Zatímco tam (na jižním pólu) jsou velké hory, pevnina a navíc je tam velmi mocný ledovec,“ dodává klimatolog Tolasz.

Například stanice Vostok leží bezmála 3500 metrů nad mořem a průměrná nadmořská výška Východantartkické plošiny je přes 4000 metrů.

Martin Karlík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme