Vědci otestují novou vakcínu proti HIV. Mohla by být ‚posledním hřebíčkem do rakve‘ AIDS

Jihoafrická republika se chystá v polovině tohoto týdne spustit klinické testy nové experimentální vakcíny proti viru HIV. Studie nazvaná HVTN 702 má zahrnout 5400 sexuálně aktivních mužů a žen ve věku mezi 18 a 35 lety z 15 různých míst v JAR. Půjde o nejrozsáhlejší a nejpokročilejší klinické testy vakcíny proti HIV, jaké se kdy uskutečnily v zemi, kde se denně nakazí virem HIV přes 1000 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování (ilustrační foto)

Očkování (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

"Společně s našimi současnými osvědčenými prostředky prevence proti HIV, by mohla být bezpečná a účinná vakcína konečným hřebíčkem do rakve HIV," citovala agentura AP z prohlášení ředitele amerického Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění (NIAID) Anthonyho Fauciho.

"Dokonce i průměrně účinná vakcína by časem zmírnit břemeno nákazy HIV v zemích a národech s vysokou mírou nákazy HIV, jako je Jihoafrická republika," řekl Fauci. Vakcína testovaná v rámci studie HVTN 702 je založena na zkouškách z roku 2009 v Thajsku, které prokázaly v 31,2 procenta účinnost v prevenci nákazy HIV po dobu 3,5 roku od očkování.

V Česku ubývá těžce závislých na drogách. Úmrtnost je ale vyšší, i kvůli novým látkám

Číst článek

Nová vakcína má poskytnout větší a dlouhodobější ochranu a byla upravena pro podtyp viru HIV, který převažuje v jižní Africe. "Bude-li testovaná vakcína působit v JAR, může to dramaticky pozměnit postup pandemie," řekla Glenda Grayová, členka vedení Jihoafrické zdravotnické výzkumné rady.

Dobrovolníci pro chystanou studii, financovanou NIAID, budou namátkově rozděleni do skupiny, která bude dostávat vakcínu, a další, jíž bude dáváno placebo. Všichni účastníci dostanou pět injekcí za rok. V Jihoafrické republice je registrováno přes 6,8 milionu lidí nakažených virem HIV.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme