Vědci rozluštili genom klíšťat. Objev pomůže v boji proti parazitům i nemocem

Američtí vědci rozluštili genom klíšťat. Jejich výzkum by mohl pomoci v boji proti těmto parazitům a zlepšit prevenci chorob, které přenášejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíště (ilustrační foto)

Klíště (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Výsledky studie zveřejnili v odborném časopise Nature Communiactions.

Vědci identifikovali přes 24 tisíc genů klíšťat. Třeba ty, které jim umožňují zpracovávat velký objem krve. Vědci se zabývají také hormonem, který ovlivňuje u samic vývoj vajíček. Chtěli by totiž přijít na způsob, jak rozmnožování klíšťat více kontrolovat a omezovat.

Rozluštění genetického kódu pomůže zjistit, co klíšťatům škodí, a tak vyvinout repelenty, insekticidy a další prostředky, kterými se lze před klíšťaty chránit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Američtí vědci rozluštili genom klíšťat. Co by to mohlo v praxi znamenat, vysvětloval rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer

Podle rektora Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera byl genom klíšťat oproti ostatním rozluštěným genomům prozkoumán poměrně pozdě:

„Konsorcium začalo pracovat už v roce 2007. Genom klíšťat je ovšem veliký, dokonce dvakrát až dvaapůlkrát větší, než je genom člověka. Různé rody klíšťat také mají různě veliké genomy. To samo o sobě by dnes díky moderním technologiím nemusel být problém. Problém je, že v klíštěti je velké množství symbiotických mikroorganismů, bakterií.“

Nejčastější klíšťové onemocnění je v Česku encefalitida. Česká republika je v Evropě na prvním místě v počtu tohoto onemocnění. Takzvaným klíšťovým zánětem mozku v loňském roce onemocnělo v Česku přes 350 lidí, dva z nich nemoci podlehli.

Nemoc přenáší klíště obecné, nejrozšířenější je v oblastech od západní Francie po ruský Dálný východ, Mongolsko, Koreu a západní Čínu.

Spojené státy zase bojují s jiným typem choroby přenášené klíšťaty. Je rozšířená lymská borelióza. Onemocnění, které postihuje jak nervovou soustavu, tak třeba i srdce. Ročně se ve Spojených státech nakazí asi 300 tisíc lidí.

Libor Grubhoffer věří, že díky novému objevu bude vakcína proti některým patogenům přenášeným klíšťaty objevena v horizontu pěti až deseti let.

Klíšťata (ilustrační foto) | Foto: škudci.com

ČRo, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme