Vědci ve švýcarském Davosu zkoumají sníh, snaží se zlepšit ochranu před lavinami

Silné sněžení, nestabilní sněhová pokrývka a lyžování mimo vyznačené trasy jsou nejčastějšími příčinami vzniku lavin. Během uplynulého týdne zahynulo ve švýcarských Alpách 10 lidí. Vědci v Davosu se snaží proniknout do tajů chování sněhu a tím co nejvíce zlepšit ochranu před lavinovým nebezpečím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Struktura sněhu

Struktura sněhu | Foto: Klára Stejskalová

Martin Heggli z Institutu pro výzkum sněhu a lavin ukazuje nejmodernější přístroje pro přivolání pomoci.

Pokud se sportovec vydává lyžovat do volného terénu, měl by takový přístroj být součástí jeho výstroje. Freeriderům nebo vyznavačům heliskiingu také doporučuje absolvovat protilavinový kurz.

Na informační výstavě v davoském institutu návštěvníci uvidí také pomůcky pro záchranáře, kteří se snaží nešťastníka z laviny vysvobodit. Mají tu například dlouhou sondovací hůl, háky nebo speciální batohy pro transport.

Přehrát

00:00 / 00:00

Silné sněžení i adrenalinové sporty zvyšují nebezpečí lavin. Do nitra živlu pronikají vědci v Davosu. Téma pro redaktorku Kláru Stejskalovou

Každý rok zahyne v lavinách na území Švýcarska v průměru 22 lidí. Počet rok od roku klesá a velký podíl na tom mají i zdejší odborníci.

I přes lepší technické možnosti se záchrana pokaždé nepodaří. Šance na přežití klesá po 15 minutách na 80 procent a dál se postupně snižuje. Po 90 minutách je 20procentní.

Ve vědeckém centru se zrovna koná porada, informace odtud míří do všech médií, turistických center a horských chat. Situace na severu Švýcarska je nyní relativně vážná, napadlo tam hodně čerstvého sněhu a byl vyhlášen třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Lavina | Foto: Český rozhlas

Informace čerpají vědci jako Jeanne Deums z více než 150 stanic meteorologických stanic a od více než dvou set spolupracovníků, které má davoská centrála po celém Švýcarsku.

V další části institutu si vědci vyrábějí vlastní sníh. Teplota v chladicím boxu dosahuje minus 22 stupňů. Pod rentgeny pak zkoumají strukturu sněhu do posledního detailu.

Klára Stejskalová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme