Vědec, který odhalil identitu Jacka Rozparovače, popsal svůj objev v Praze

Více než 125 let bylo jméno vraha pěti londýnských prostitutek obestřeno tajemstvím. Spekulovalo se i o tom, že takzvaným Jackem Rozparovačem byl někdo z královské rodiny. Domněnky ale vyvrátil finský forenzní biolog Jari Louhelainen. Vědec teď přijel do Prahy, aby na konferenci organizované Kriminalistickým ústavem Policie České republiky vysvětlil, jak pomocí laboratorních testů pachatele našel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vědec Jari Louhelainen přijel do Prahy na konferenci kriminalistů popsat, jak se mu podařilo odhalit identitu Jacka Rozparovače

Vědec Jari Louhelainen přijel do Prahy na konferenci kriminalistů popsat, jak se mu podařilo odhalit identitu Jacka Rozparovače | Foto: Tereza Burianová

Jako malého kluka bavil vědce pocházejícího z Finska hlavně hokej. Jari Louhelainen se ale už od dětství věnoval také fotografování a pořizování snímků mikroskopem a v různých světelných spektrech. Odtud vzešel jeho zájem o zkoumání DNA a porovnávání stop z různých časů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Identita Jacka Rozparovače je známá. Vědec Jari Louhelainen, který ji odhalil, je na kriminalistické konferenci v Praze. Mluvil s ním Pavel Novák

Před čtyřmi lety dostal od britského amatérského detektiva k prozkoumání šálu jedné z obětí Jacka Rozparovače. Zadavatel ji koupil na aukci v Londýně.

„Na šále jsme našli biologické stopy oběti a také pachatele. Krev a sperma,“ popsal důležitý krok ve vyšetřování Jari Louhelainen působící na liverpoolské univerzitě.

Věc nemohla podle něj patřit zabité prostitutce. Drahý dvoumetrový hedvábný šál by si totiž nemohla dovolit. Byly na něm také kresby ve vodě rozpustnou modrou barvou. Rozhodně jej tedy nikdo nenosil venku, kde by je déšť rozmazal.

Shoda vzorků DNA

Finský forenzní biolog zkoumal, jestli stopy spermatu patří polskému přistěhovalci Aaronu Kosmińskému, který byl mezi hlavními podezřelými. Amatérský detektiv Russel Edwards mu kromě šály dodal i nový biologický materiál od jedné z příbuzných Kosmińského v mateřské linii. Potřebné znaky DNA se shodují.

Identitu ženy, která poskytla kontrolní vzorek, ale musí vyšetřovatelé tajit. Podle Jariho Louhelainena měla k činu osobní důvody.

Britská veřejnost byla po odhalení zklamaná, že Jackem Rozparovačem není nikdo z královské rodiny, jak se šuškalo, popsal Jari Louhelainen. Kosmiński byl ale mezi podezřelými od začátku. Ztotožnění pachatele také podlomilo celý průmysl, který je s mýtem Jacka Rozparovače spojený.

Představa, že forenzní biologové pracují podobně jako hrdinové seriálu Sběratelé kostí, je hodně zkreslená, dodal finský vědec.

„Normálně se aktivně neúčastním vyšetřování. Policie za mnou chodí, když už si opravdu neví rady. Jsem vědec. Pracuji hlavně v laboratoři se vzorky. Dnes se hlavně zabývám genetickými materiály ze středověku, které jsou víc než 500 let staré,“ přiblížil svou činnost.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme