Výstavou proti rakovině prsu. Mamografický snímek může zachránit život, vzkazují organizátoři

Karcinom prsu patří mezi druhé nejčastější onkologické onemocnění v Česku. Že proti němu lze bojovat i „uměleckou cestou“ nyní dokazuje liberecká výstava s názvem „Vaše nejcennější foto“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavu tvoří mamografické snímky

Výstavu tvoří mamografické snímky | Foto: euc .cz

V libereckém vědeckém centru iQLANDIA začala výstava umělecky pojatých mamografických snímků. Upozorňují na potřebu prevence a zákeřnost čím dál častějšího onemocnění. Vystavených je celkem devět snímků s názvem "Vaše nejcennější foto".

Ženy, které svým mamografickým obrazem přispěly, jsou podle jednoho z organizátorů výstavy Jana Hůlka z celé republiky. „Svolily s tím, že jejich mamografický snímek můžeme graficky a umělecky zpracovat a vystavit. Vystavujeme to proto, abychom ukázali, že takový snímek z mamografie může zachránit život a že to je ta nejcennější fotka, kterou žena může mít,“ dodal.

V úmrtí na rakovinu tlustého střeva už nejsme evropská jednička. Přesvědčte se

Číst článek

V Česku je ročně šest a půl tisíce nových případů onemocnění rakovinou prsu. Mamografické vyšetření v Libereckém kraji prodělalo téměř 58 procent pozvaných žen. Podle ředitele Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimíra Valenty je jedním z přitěžujících faktorů karcinomu prsu obezita.

„Bohužel číslo přibývajících nádorů stoupá i kvůli tomu, že je mnoho žen obézních. A obezita je u tohoto typu nádorů prokázaným významným rizikovým faktorem. Téměř srovnatelným s dědičným vlivem,“ uvedl.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme