Z fritovacího oleje fólie, která se sama rozloží. O vynález českých vědců mají zájem v Číně a Indii

Na začátku celého unikátního vynálezu brněnských chemiků byl použitý fritovací olej. Vědci z Vysokého učení technického z něj vyrobili plast, který se po nějaké době sám v přírodě rozloží. Z výzkumných laboratoří se projekt přesunul na slovenské výrobní linky. Z materiálu se zkušebně vyrábí zemědělská fólie, o které má zájem Čína a Indie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vynález brněnských vědců a chemiků odlehčí přírodě

Vynález brněnských vědců a chemiků odlehčí přírodě | Foto: VUT Brno

Běžná zahradní fólie, kterou zahrádkáři používají například k jahodám, je vyrobena z polypropylenu, který se v přírodě nerozloží. Po čase se tak materiál musí vyhodit.

V případě domácího zahradničení ale o takový problém nejde. V Číně a Indii jsou ale mnohem větší pole a tamní zemědělci si s problematikou ekologie hlavu příliš nelámou. „Některé země to prostě zaorávají do půdy, když ty folie použijí,“ říká Českému rozhlasu autorka vynálezu Ivana Márová.

Dobu rozkladu určuje tloušťka fólie. Po několika měsících nebo letech v zemi pak zůstanou látky, které by dále sloužily jako potrava organismům žijícím v půdě.

V současné době se Márová se svým týmem snaží testovat na Slovensku možnosti výroby tak, aby od používání plastů neodrazovala příliš vysoká cena. „Je možné, že ta cena polymeru vždycky bude o něco vyšší, než jsou ropné plasty. Je také třeba připravit myšlení lidí na to, že abychom si neničili Zemi, tak nás to bude přeci jen něco stát,“ dodává Márová.

Práce Ivany Márové sbírá ocenění po celém světě. V roce 2015 získal projekt Technologického oskara a ocenění z Číny. „Dostala se tam do žebříčku top deseti produktů s tím, že byla jedinou nečínskou technologií. Na tomto hi-tech veletrhu v čínském Šen-čenu vystavuje 4 tisíce vystavovatelů z 90 zemí světa,“ říká pro Český rozhlas Radana Kolčavová, mluvčí VUT.

Brněnský tým nyní pracuje na získání několika patentů v oblasti kosmetiky, hygienických potřeb nebo v oblasti dětských hraček.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme