Za posledních 20 let zmizela z planety desetina divoké přírody, varují vědci

Na Zemi za posledních dvacet let ubyla zhruba desetina nedotčené přírody. Vyplývá to z výsledků nedávné studie vědců z Organizace pro ochranu divoké přírody. Podle nich současná pravidla na její ochranu nefungují. Ztráta neporušené krajiny zasáhla nejhůře Jižní Ameriku a Afriku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Amazonii pravidelně každý rok kolísá hladina vody o 10 i více metrů

V Amazonii pravidelně každý rok kolísá hladina vody o 10 i více metrů | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Podle autorů studie zbývá na naší planetě už jen zhruba třicet milionů kilometrů čtverečních divočiny, což je asi pětina světové pevninské plochy. Tu ale z velké části tvoří neobyvatelné pouště.

Podle studie zůstává zatím největší část divoké přírody v Severní Americe, severní Asii, severní Africe a Austrálii. Vědci ve své studii upozorňují, že dosavadní mezinárodní snahy o zachování člověkem nedotčených částí Země nefungují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vědci upozorňují, že dosavadní snahy o zachování nedotčených částí Země nefungují.

Měla by podle nich proto vzniknout pravidla, která by tato území pomohla zachovat. A to nejen v zájmu zachování současného klimatu, ale i kvůli některým druhům ohrožených zvířat, pro které je divočina nepostradatelným útočištěm.

Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme