Žádné mobily, žádný internet. U obřího teleskopu v Green Bank je signál tabu

Dokážete si představit místo, kde není žádné rádio, žádná televize, žádný mobilní telefon? Právě tak to vypadá ve městě Green Bank v Západní Virginii. Důvodem, proč se tamní obyvatelé musí obejít bez vymožeností moderní doby, je obří radioteleskop, který zachycuje signály z vesmíru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obří teleskop v Green Bank

Obří teleskop v Green Bank | Foto: National Radio Astronomy Observator

Zařízení je vyšší než socha Svobody a je tak citlivé, že dokáže zachytit miliardtinu miliardtiny miliontiny wattu. To je pro představu energie, která se uvolní při dopadu sněhové vločky na zem.

Jakýkoliv pozemský signál by pozorování rušil, od roku 1958 tam proto americké úřady vyhlásily takzvanou tichou zónu.

Konkrétně to znamená přísný zákaz čehokoliv, co produkuje rádiové vlny. Život tamních obyvatel se tak podstatně liší od toho, na co jsme běžně zvyklí.

Internet sice lidí mají, ale mohou jej využívat pouze doma, po kabelu. Oni sami to popisují tak, že když se jdou rodiče podívat na fotbalový zápas svých potomků, všichni skutečně sledují pouze hřiště. Nikdo mezitím nehledá zprávy ze světa a výsledky jiných zápasů nebo si nefotí selfie.

Do Green Bank utíkají lidé citliví na elektromagnetické záření

V Green Bank se také nesmí používat auta s benzinovým motorem, který hází jiskry, ani starší typy vysavačů.

Tento styl života si pochvalují lidé, kteří snáší špatně elektromagnetické záření. Z toho důvodu se do Green Bank dokonce stěhují a tvrdí, že jejich zdravotní komplikace v tiché zóně zmizely. Ale i těm zdravým klidnější způsob existence často vyhovuje.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme