Zemřel Radomír Čihák, autor nejpoužívanější české učebnice anatomie

Ve věku 88 let zemřel v noci ze čtvrtka na pátek jeden z nejvýznamnějších představitelů české anatomie a autor nejpoužívanější učebnice anatomie v zemi Radomír Čihák. ČTK to dnes řekl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anatomie lidské kostry

Anatomie lidské kostry | Foto: public domain, Meyers Konversationslexikon

Vědec, lékař a pedagog celý život působil v Anatomickém ústavu Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Zapojil se do výzkumu kosterních pozůstatků Karla IV. a ještě letos se zúčastnil oslav 700. výročí narození tohoto českého krále a římského císaře.

Lékař a bývalý děkan 1. lékařské fakulty Zima si profesora Čiháka pamatuje ještě jako student medicíny.

„Zkoušel mě z anatomie tak, že zatřepal v sáčku se zápěstními kůstkami, jednu z nich vytáhl a já ji musel poznat,“ vzpomínal současný rektor univerzity, který později zažil Čiháka na fakultě jako respektovaného pedagoga a odborníka.

„Velmi jsem si ho vážil pro jeho lidské vlastnosti i odborné znalosti ve srovnávací a vývojové anatomii,“ řekl Zima. Čihák byl podle něj významnou osobností lékařské fakulty i celé univerzity.

Čihák svými poznatky mimo jiné posunul možnosti operací svalů ruky a dalších orgánů a přispěl ke správnému chápání hybnosti páteře. Byl dlouholetým přednostou Anatomického ústavu, později se stal emeritním profesorem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme