Držitelem Národní ceny vlády Česká hlava 2009 je profesor Koutecký

Dnes večer budou uděleny ceny Česká hlava, které mají být jakousi domácí obdobou Nobelových cen. Hlavní, Národní cenu za celoživotní dílo, dostane onkolog, profesor Josef Koutecký. Ocenění Česká hlava má být českou obdobou Nobelových cen. Jednu z cen získal i astrofyzik Jiří Grygar. Ten ji však odmítl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Profesor Josef Koutecký, držitel Národní ceny vlády Česká hlava za rok 2009

Profesor Josef Koutecký, držitel Národní ceny vlády Česká hlava za rok 2009 | Foto: Oldřich Zajíc

Cílem udělování cen Česká hlava je popularizovat české vědce. O nositeli hlavní, Národní ceny, tradičně rozhoduje vláda. Letos vybrala onkologa, profesora Josefa Kouteckého.

"Samozřejmě mi to lichotí. Neobyčejně mě to těší, protože v tom vidím ocenění svého celoživotního půlstoletého úsilí," přiznal profesor v Ranním interview Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Národní cenu Česká hlava převezme onkolog profesor Josef Koutecký. Byl hostem Jana Pokorného v Ranním interview Radiožurnálu.

Profesor Koutecký je zakladatelem dětské onkologie - oboru, který do tehdejší doby v České republice neexistoval. "Měl jsem příležitost a šanci svoji urputností ho vybudovat, mohl jsme ho institucionalizovat, najít a vyučit žáky. A dneska existuje veliká dětská hematologicko-onkologická klinika v Motole," řekl.

Úmrtnost dětí na rakovinu se v České republice během kariéry profesora Kouteckého podařilo snížit až o 70 procent. "Dokonce je to víc než 70 procent. Když jsem začínal, přežívala 3 až 4 procenta dětí, které se dostaly ke mně. Několik let jsem dělal onkologii úplně sám. V současné době jich přežívá kolem 80 procent," upřesnil profesor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnes večer budou uděleny ceny Česká hlava za rok 2009

Za úsilí vždycky podle něj hovoří výsledky. "A v tom aplikovaném výzkumu jsou to výsledky, které musí být přesně dané a musí být pozitivní. U základní vědy je i negativní výsledek výsledkem, ale v medicíně jde o to, kolik pacientů odejde domů zdrávo," uvedl.

Bez základní vědy to nejde

Profesor Koutecký se v Ranním interview Radiožurnálu dotkl také hodně diskutovaného tématu - financování vědy a výzkumu. Podle něj to bez základní vědy samozřejmě nejde.

"Není možné říkat, že jsme malý národ a nemáme na základní výzkum. Samozřejmě nesmíme ho dělat ve velmi širokém spektru - na to skutečně nemáme. Ale musíme mít možnost, abychom mohli pracovat v základním výzkumu v tom, v čem jsme dobří. Abychom měli prostředky na kooperaci s vědci v zahraničí, protože celá řada projektů se vytváří mezinárodně," řekl profesor.

Veliká propast je podle něj mezi základní vědou a její aplikací. "To, co často škodí je, že vynikající objevy v základní vědě nejsou brzy aplikovány do té praktické. Také veřejnost to pak vnímá negativně, protože říká - proč vědu, když z toho nic není," dodal.

Jiří Grygar cenu odmítl

Mezi dalšími oceněnými je třeba firma C.C. Novasoft, která vyvinula systém na převod mluvené řeči do psaného textu nebo imunogenetik Jan Klein. Ten patří k nejcitovanějším českým vědcům, v současnosti působí jako profesor na Pensylvánské univerzitě v USA. Studentské ceny získali Jiří Šedý, který zkoumal léčbu poranění míchy pomocí kmenových buněk, a Milan Hanuš, který vytvořil počítačový model pochodů v jaderném reaktoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Astrofyzik Jiří Grygar vysvětli Radiožurnálu, proč nemůže přijmout vládní cenu

Cenu vládní rady pro výzkum a vývoj za mimořádné vědecké výsledky a popularizaci vědy získal astrofyzik Jiří Grygar, ten ji však písemně odmítl.

"Tato cena nese jméno instituce, která v poslední době vyvíjí činnost, jež podle mého soudu vážně poškozuje dobré jméno Akademie věd ČR, v níž právě půlstoletí pracuji," zdůvodnil odmítnutí ceny Jiří Grygar s tím, že poslední publikované návrhy a doporučení vládní rady pro výzkum mohou v příštích letech dokonce ohrozit samotnou existenci Akademie věd.

Grygar jako dlouholetý pracovník Akademie věd totiž nesouhlasí se změnami financování vědy, které rada prosadila. Podle nových pravidel by se měl postupně snižovat rozpočet Akademie a věda by měla být financována podle uplatnitelnosti v praxi a tržních principů.

Katarína Brezovská, Alena Adámková, Tomáš Pancíř, Zuzana Ptáčková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme