Ussurijští tygři jsou v Rusku na vymření

Vědci doporučují zpřísnit ochranu tygra ussurijského. Společnost na ochranu přírody jich letos ve sledované oblasti v Rusku napočítala pouze 56. Oblast o rozloze více než 23 tisíc kilometrů čtverečních představuje asi 15 až 18 procent území, kde dnes tygr ussurijský v Rusku žije.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tygr ussurijský Xeron

Tygr ussurijský Xeron | Foto: Robert Kopia, Zoo Ostrava

Podle BBC to potvrzuje, že těchto vzácných šelem ubývá - hlavně kvůli pytlákům, kteří zabíjejí nejen tygry, ale i jejich kořist. Dalším důvodem je ztráta přirozeného prostředí tygrů.

Ussurijských tygrů žije dnes v Rusku přibližně 300 a dalších 22 pak v Číně. V roce 2005 se odhadovalo, že v Rusku žije celkem asi 500 tygrů ussurijských. Na sklonku 40. let 20. století jich prý bylo jen 30, proto údaje z roku 2005 ochránci uvítali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zoolog Evžen Kůs mluvil na Rádiu Česko o ochraně tygrů.

"Početnost se většinou odhaduje na základě stop. Záleží tedy na tom, jestli se nestane vinou lidského faktoru nějaká chyba při sčítání zvířat," komentuje odhady počtu tygrů zoolog Evžen Kůs.

Pomáhají zoologové z celého světa

"Největším problémem je, že po rozpadu Sovětského svazu se rozpadla i centrální ochrana přírody a všude se rozšířili pytláci. Čínští překupníci dnes volně přecházejí hranici a od pytláků tygry vykupují," pokračuje Kůs a dodává:

"Dnes se již situace normalizuje a v tom vidíme jedinou naději. Místním ochráncům přírody také pomáhají i američtí a západoevropští zoologové, z ochrany ussurijských tygrů se stala mezinárodní záležitost."

Na celém světě dnes žije všeho všudy 3500 tygrů všech druhů. Podle zoologa Kůse by se v případě vyhubení tygrů opakovala podobná situace, jako když byl u nás vyhuben medvěd nebo vlk:

"Přemnožili by se kopytníci a jejich roli by musel nahradit člověk. Přírodní rovnováha by byla vychýlena."

Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme