Digitalizovaný Řím postavili za den

Věčné město nevyrostlo přes noc. Stavba Kolosea zabrala celou dekádu a stavba Baziliky svatého Petra téměř celé století. Ve virtuálním světě teď Řím povstal znovu - a trvalo mu to necelý den.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Digitalizované Koloseum. Trojúhelníky označují místa, odkud byly pořízeny zdrojové snímky.

Digitalizované Koloseum. Trojúhelníky označují místa, odkud byly pořízeny zdrojové snímky. | Foto: University of Washington

Softwaroví kouzelníci z Washingtonské univerzity už dříve vytvořili programy jako Photo Tourism a Photosynth, které umožňují rekonstruovat trojrozměrnou scenérii nějakého místa jen na základě turistických fotografií. Další cíl byl nepoměrně obtížnější - vývojáři chtěli vytvořit program, který by dokázal rekonstruovat celé město. Photo Tourism a Photosynth porovnávají všechny fotografie mezi sebou a hledají překryvy. V případě rekonstrukce celého města, při které by měl program pracovat se statisíci až miliony snímků, by to zabralo několik let nebo dokonce celou dekádu.

Nová verze softwaru běží na mnoha počítačích současně a nejprve určí pravděpodobná místa shody, na která se pak zaměřuje. Celý proces se tak mnohonásobně urychlil a vývojáři si jej mohli vyzkoušet hned na několika evropských městech. Prvním bylo "věčné město" Řím, jehož rekonstrukce proběhla na základě 150 000 turistických snímků z fotobanky Flickr a několika stovkám spojených počítačů trvala 21 hodin. Dalšími "nově postavenými" městy jsou Dubrovník (60 000 snímků, 350 počítačů, 23 hodin) a Benátky (250 000 snímků, 500 počítačů, 65 hodin).

Podrobné informace o projektu na http://grail.cs.washington.edu/rome/.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme