Na strojírenském veletrhu v Brně se představuje i špičková 3D technologie

Najdete je v kokpitu pilotů nebo na stolech špičkových chirurgů. Jde o produkty 3D tiskáren, které se po více než dvaceti letech posunuly až téměř za hranice představivosti. Právě trojrozměrný tisk je jedním z hlavních témat dnešního dne na strojírenském veletrhu v Brně.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na strojírenském veletrhu v Brně se představuje špičková 3D technologie

Na strojírenském veletrhu v Brně se představuje špičková 3D technologie | Foto: Tereza Kadrnožková

Pod pojmem 3D tisk si možná někteří lidé představí jen barevné figurky, které si doma pro radost tisknout nadšenci do technologií.

Profesionální tiskárny jsou ale dál a slouží firmám jako rychlý způsob, jak otestovat funkčnost nebo design.

„Například v České republice velký a zajímavý zákazník, který využívá naše technologie, je známý výrobce různého kuchyňského vybavení. A ta společnost má několik designerů, kteří zkouší různé nápady na hrníčky, příbory a okamžitě se svými zákazníky zkouší a testují nejen funkčnost, ale také designový vzhled,“ popisuje Daniel Princ, manažer společnosti, která 3D tisk vyvíjí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na strojírenském veletrhu v Brně se představuje špičková 3D technologie. Natáčela tam Tereza Kadrnožková

Velké využití má 3D tisk v automobilovém průmyslu, kdy společnosti nejprve prototypy jednotlivých součástek vytisknou a poskládají do sebe.

Mnohem zajímavější je použití v lékařství. Kromě protéz dokážou moderní tiskárny vyrobit i realistický model mozku včetně měkkých tkání, potvrzuje Daniel Adam, jednatel firmy, která se 3D technologiemi v Českui zabývá víc jak 20 let.

„V podstatě se dá vytisknout model, na kterém si daný lékař nacvičí celý postup. Operace mozku je velice náročná, takže on tam má přesně simulaci měkkosti mozku a je to možnost, jak předejít neočekáváným událostem při skutečné operaci.“

Na strojírenském veletrhu v Brně se představuje špičková 3D technologie | Foto: Tereza Kadrnožková

Nedávno se do popředí zájmu dostala další oblast, v které by 3D technologie mohly pomáhat. Architektonické památky velké hodnoty, které byly zničeny, by takto mohly znovu obživnout.

„Více než před patnácti lety jsme skenovali sochu svatého Vojtěcha na Karlově mostě. Tehdy ty systémy byly pomalejší, na sochu se lepily body, aby se to zpřesnilo. Nicméně vznikl model, který máme doposud, takže můžeme kdykoliv vytvořit kopii, i kdyby se něco s tou sochou stalo,“ přiblížil další způsob využití 3D tisku Daniel Adam.

Skenováním uměleckých předmětů se zabývá i německá firma vyrábějící filmové rekvizity. Emil Nigl se svým týmem takto oskenoval Braunův betlém a za týden vytiskl jeho repliku z černého písku.

„Pokud část objektu chybí nebo je zničena, tak jí nemůžeme naskenovat a replikovat. To znamená, že nejlepší způsob je včas si připravit 3D zálohu objektu do počítače tak, aby potom bylo možné kdykoliv objekt vytisknout,“ vysvětluje Emil Nigl.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme