Nejnavštěvovanějším webem na světě je Google, čtvrtý skončil 'cenzor' Baidu

Lidé průměrně stráví na internetu 2,5 hodiny denně. Nejčastěji surfují na vyhledávači Google, sociální síti Facebook nebo třeba na videokanálu Youtube. Právě tyto weby vedou i žebříček nejnavštěvovanějších stránek světa podle serveru Alexa.com.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Google

Google | Zdroj: Reuters

Denně je navštíví přes miliardu lidí, v podstatě tedy téměř 40 procent všech uživatelů připojených k síti.

Facebook Marka Zuckerberga se může více než miliardovou návštěvností denně chlubit od srpna letošního roku.

Na čtvrtém místě se umístil web Baidu.com, což je čínský klon Googlu - má vlastní vyhledávač nebo třeba e-mail.

5 nejnavštěvovanějších webů na světě
1. Google
2. Facebook
3. Youtube
4. Baidu
5. Yahoo
5 nejnavštěvovanějších webů v Česku
1. Seznam
2. Český Google
3. Facebook
4. Youtube
5. Google
Zdroj: Alexa.com

Ale protože v Číně funguje cenzura, je Baidu v zemi dominantním vyhledávačem - drží až 80 procent trhu. Celosvětově se pohybuje pod deseti procenty.

„Domácí služby, které spolupracují s tamním režimem - a Baidu je jedním z největších cenzorů internetu v Číně - tam mají nad západními službami velké výhody,“ říká šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek.

Weby žijí z reklamy, EK je chce omezit

Internetové stránky vydělávají velké částky hlavně díky reklamám - třeba největší vyhledavač Google jen v roce 2014 utržil v přepočtu téměř 954 miliard korun a 90 procent z této částky byly příjmy právě z reklam.

Po novém nařízení Evropské komise by se ale tržby internetových prodejců mohly snížit. Komise chce zakázat praxi, kdy se uživateli při vyhledávání zboží, které chce koupit, následně na téměř všech stránkách zobrazuje produkt, který si na internetu prohlížel.

„Všechny weby, které využívají tento systém, na to musí uživatele dopředu upozornit lištou, která mu sdělí, že tento web sleduje chování uživatele a uživatel s tím musí souhlasit,“ vysvětluje šéfredaktor Digizone Jan Potůček.

Simona Bartošová, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme