Nový endoskop s 4K rozlišením pomáhá při léčbě rakoviny prostaty

Endoskop se speciálním 4K rozlišením testují jako první v Česku lékaři urologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Díky nové technice je operace přesnější a rychlejší. Lékařům pomáhá třeba při léčbě rakoviny prostaty. Na tu jen u nás umírají 4 muži každý den.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři v IKEMu transplantovali muži pět orgánů najednou

Lékaři v IKEMu transplantovali muži pět orgánů najednou | Foto: IKEM

„Když vám sdělí diagnózu, tak člověk přemýšlí, co bude, nebude a co dál. Jak dalece je to špatné. Psychicky člověk dostane sodovku,“ říká 56letý Tomáš Heyrovský z Prahy, kterému lékaři oznámili, že má rakovinu prostaty, i když žádné potíže do té doby neměl.

„Potíže žádné nebyly. Spíše to byla náhoda. Já jsem 20 let neviděl doktora. Pak jsem byl nějaký unavený a manželka mě dohnala k tomu, abych šel na odběr krve. Tam objevily zvýšené PSA,“ přiznává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový endoskop se speciálním 4K rozlišením testují pražští urologové. O nové technologii natáčela redaktorka Iveta Vávrová

Mužů s diagnózou rakoviny prostaty přibývá. Podle primáře Urologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Libora Zámečníka ale lékaři umí většině pacientů pomoct.

„Odhad v roce 2006 byl 4,5 až 5,5 tisíce mužů. Odhad na rok 2014 a 2015 je 9 tisíc mužů, což je pěkná obec, když to převedeme do tohoto počtu. Devadesáti procentům těch mužů umíme pomoci tak, že je považujeme za úplně vyléčené,“ uvádí Zámečník.

V úspěšné léčbě ale pomáhají i moderní přístroje. Lékaři urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice právě teď jako první v Česku testují nový endoskop s takzvaným 4K rozlišením.

„Dneska ráno jsem s ním operoval poprvé. Zobrazení je ostřejší a na mnohem větší obrazovce, která má přes 140 centimetrů uhlopříčku. Dělali jsme radikální prostatektomii, což je obtížný výkon, který jsme provedli hodně rychle – asi za 70 minut. Operovalo se mi hodně dobře,“ popisuje lékař Květoslav Novák.

Méně bolesti pro pacienty

Nové technologie přinášejí výhody hlavně pro pacienty - méně bolesti a rychlejší hojení.

„Když budu mít řez, tak mě to samozřejmě bude bolet déle, než když tam budu mít vpichy. Je to také otázka pobytu v nemocnici,“ vysvětluje přednosta kliniky Tomáš Hanuš.

Urologická klinika 1. lékařské fakulty, která do praxe nové techniky zavádí už 40 let, má teď i nový laparoskopický simulátor pro výuku takových operačních postupů. Díky tomu, že je zákrok šetrnější, propouštějí lékaři pacienty dřív domů.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme