Student z Ostravy přišel na způsob, jak snadno recyklovat odpady po výrobě železa

Ambiciózní doktorand Petr Faruzel přišel na to, jak jednoduše využít elektromagnetického záření pro recyklaci materiálů a odpadů. Především těch, které vznikají při výrobě železa a oceli. Mladý vysokoškolák, který patří mezi nejlepší studenty na Katedře metalurgie Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě, chce teď se svým nápadem uspět v soutěži Chytrá řešení pro životní prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hutní materiál

Hutní materiál | Foto: Tomáš Adamec

Petr Faruzel právě názorně ukazuje, jak efektivně zbavit odpadní látky po výrobě železa škodlivých kovů. Do speciálně upravené mikrovlnky vloží odpadní směs oxidu železa, uhlíku, zinku a začne ji zahřívat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O unikátní nápad ostravského studenta se zajímala redaktorka Petra Benešová

Přístroj se vypne přesně ve chvíli, kdy se po pěti minutách na displeji ukáže 650 stupňů. Mladý doktorand si vezme silné rukavice podobné zimním palčákům a doruda rozžhavenou směs vytáhne.

„Problematikou výroby železa je to, že vzniká velké množství odpadů. Nejčastěji se jedná o odpady prachové, buď suché ve formě odprašku, anebo s vysokým obsahem vody. Problémem těchto odpadů je, že ve vysoké peci je nelze přímo recyklovat a je nutné je nějakým způsobem upravit,“ popisuje technologii vysokoškolák.

Aby získal odpad, který půjde bez škodlivých látek dále recyklovat a využít v průmyslu, musí se zbylá směs po výrobě železa ještě dále zpracovat.

„Potřebujeme v prvé řadě odstranit vodu, dále potřebujeme zkusovět prachové odpady a dále pak odstranit škodliviny, které obsahují, jako je zinek, olovo, kadmium. U těchto prvků se k odstranění využije jejich vysoká tenze par, to znamená, že je přímo odpaříme,“ vysvětluje Faruzel.

Unikátní technologie

Student využívá fyzikálních a chemických vlastností škodlivých látek. A právě odpařením nebo jejich redukcí je snadno dostane z odpadu. Ten pak následně může železárna využívat ve výrobě.

Podle vedoucího výzkumu Jána Kreta z katedry metalurgie je tato technologie unikátní. „Je to úplně nový směr ve výrobě kovu, který se jen rozbíhá a málo se o něm ve světě ví. Je to průkopnická práce,“ říká Kreta.

Navíc je podle něj technologie také levnější než používané postupy při zpracování odpadu. Mikrovlnné záření zahřeje směs mnohem rychleji a snadněji než běžný ohřev. Pro železárny by to tak mohla být vhodná pomůcka.

Petr Faruzel doufá, že s nápadem uspěje i v soutěži: „Soutěž, kterou vyhlásilo ministerstvo životního prostředí, mi přišla zajímavou alternativou, jak může student jednoduše zveřejnit svůj vlastní nápad.“

Od ministerské soutěže si také slibuje, že si jeho nápadu všimnou soukromé firmy, které by mohly technologii uvést do praxe.

Martin Hromádka, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme