Veletrh vědy v pražských Letňanech přibližuje chemii a fyziku v praxi

V pražských Letňanech začal první ročník Veletrhu vědy. Ten návštěvníkům populární formou přibližuje práci výzkumníků z více než 40 českých institucí a vysokých škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chemie

Chemie | Foto: stock exchange

Popularizace vědy v očích dětí i dospělých je hlavním smyslem veletrhu.

„Abychom si pod pojmy, jako je fyzika a chemie, nepředstavovali jenom bubáky, které nás straší ve škole, ale že to jsou i záležitosti, které mohou být zajímavé, zábavné a že jde především o to, jak se to podá, a když se to správně pochopí, tak se toho nikdo nemusí bát,“ vysvětlila organizátorka akce Petra Jirásková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Veletrhu vědy natáčela redaktorka Magdaléna Medková

Svoji práci návštěvníkům přibližují výzkumníci z předních českých institucí a odborných pracovišť.

Třeba zástupce Techmania Science Center Tomáš Veselý jim přiblížil exponát pojmenovaný „závody vrtulí“. „Tento exponát nám demonstruje efektivitu různých typů lopatek rotoru větrné elektrárny,“ popsal.

Návštěvník má k dispozici jakousi troubu, z níž fouká vzduch – podle nastavení rychleji nebo pomaleji. Tu pak namíří na větrníky s různými lopatkami. Pak vidí, zda daná síla vzduchu dokáže rotor roztočit, a pokud ano, jakou rychlostí.

„Samozřejmě čím rychleji se nám rotor roztáčí, tím více elektrické energie by nám dokázal vyrobit,“ dodal Veselý.

Zájemci budou moci navštívit Veletrh vědy až do neděle. Vstupné je zdarma. Více informací lze najít na webu www.veletrhvedy.cz.

Magdaléna Medková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme