Nákladní loď Dragon kvůli technickým problémům neodstartovala k ISS

Start nákladní lodi Dragon soukromé společnosti SpaceX k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) byl dnes opět odložen. Nosná raketa Falcon 9 s Dragonem měla z floridského Mysu Canaveral odstartovat už v prosinci, ale start byl nakonec odložen na dnešek kvůli nutnosti otestovat raketové motory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezdařený start nákladní lodi Dragon

Nezdařený start nákladní lodi Dragon | Zdroj: Reuters

Dnes bylo odpočítávání zastaveno kvůli zatím neupřesněnému technickému problému krátce před plánovaným startem. Další příležitost ke startu se podle agentury Reuters naskytne v pátek v 11.09 SEČ.

Pátá zásobovací mise Dragon měla odstartovat před rozedněním ve 12.20 SEČ. Pouhé dvě minuty před startem počítač vyvolal samočinné ukončení odpočítávání. Dragon má šestičlenné posádce orbitálního komplexu přivést 2200 kilogramů zásob.

Důvody zrušení startu vysvětluje popularizáror kosmonautiky Pavel Toufar: „Objevil se problém řízení vektoru tahu, což je systém elektromechanického ovládání raketových trysek. To je důležité pro vynesení kosmické lodi na oběžnou dráhu, takže start byl přerušen.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Nezdařený start lodi Dragon okomentoval popularizátor kosmonautiky Pavel Toufar

Na palubě stanice jsou nyní dvě ženy - Italka Samantha Cristoforettiová z Evropské vesmírné agentury (ESA) a Ruska Jelena Serovová. S nimi tam pobývají Američané Terry Virts a Barry Wilmore a Rusové Alexandr Samokuťajev a Anton Škaplerov.

Společnost zamýšlí při startu Dragonu také vyzkoušet přistání prvního stupně rakety Falcon 9 na neukotvené námořní plošině. Nějakou dobu totiž testuje možnost opakovaného využívání prvního stupně raket, což by přispělo ke snížení nákladů letů do vesmíru.

Mezinárodní vesmírná stanice - ISS | Foto: Michal Jindra

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme