Po 13 letech mohli lidé v Česku pozorovat přechod planety Merkur přes Slunce

Celé odpoledne mohli lidé sledovat, jak malý tmavý kotouček planety Merkur putuje přes Slunce. Došlo totiž ke zvláštnímu miniaturnímu zatmění, kterému odborníci říkají zákryt. Mimořádný astronomický úkaz byl v Česku k vidění naposledy v květnu 2003.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přechod Merkuru přes sluneční disk pozorovaný v Las Vegas

Přechod Merkuru přes sluneční disk pozorovaný v Las Vegas | Zdroj: Reuters

„K přechodu Merkuru přes sluneční kotouč dochází poměrně výjimečně. Země, Merkur a Slunce se srovnají do jedné přímky,“ vysvětlil Jan Šifner z pražského planetária.

Země oběhne Slunce za 365 dnů, Merkuru na to stačí 88 dnů. Do jedné přímky se všechna tři tělesa srovnají v průměru 13krát za století.

„Můžeme to pozorovat ve dvou obdobích - buď v květnu, nebo v listopadu. Další květnový přechod nás čeká až v roce 2049, listopadový nás čeká v roce 2019,“ dodal Šifner.

Merkur se přes sluneční disk pohyboval velmi pomalu. Přírodní jev se na obloze nad Českem vyskytl zhruba ve čtvrt na dvě a skončil asi deset minut po západu Slunce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Merkur přejde přes Slunce. Astronomický úkaz mohli Češi vidět naposledy před 13 lety. Téma pro Jaroslava Skalického

„Je to v reálném čase, takže nepočítejte, že Merkur poběží přes sluneční kotouč nějakou závratnou rychlostí. Celý úkaz potrvá šest hodin, takže ten pohyb bude velmi obtížně zaznamenatelný. Doporučoval bych jít se podívat na začátek a ke konci, těsně před západem Slunce. Uvidíte, že Merkur bude na druhé straně,“ radil Šifner.

Pouhým okem ale nebyl výjimečný jev vidět, astronomové proto doporučovali vydat se ho pozorovat na hvězdárnu nebo do planetária. Při sledování úkazu navíc museli být lidé opatrní, protože nechráněný pohled na Slunce může vážně poškodit zrak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hvězdárny jsou připraveny, zdůraznil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR

„Ani pokud byste použili speciální brýle na pozorování Slunce a dívali se okem bez optického zesílení, tak byste tam nic neviděli. Tečka Merkuru je hodně malinkatá. Nejbezpečnější je dojít si na některou z hvězdáren, kde mají speciálně upravené dalekohledy, které odfiltrují sluneční světlo, které může poškodit zrak,“ konstatoval Šifner.

Například v teplické hvězdárně mohli lidé využít velký dalekohled v kopuli a několik menších na zahradě. Počasí pozorování přálo a na hvězdárnu zamířily desítky návštěvníků.

„Merkur se nejprve dotkne slunečního kotouče, pak proběhne přes celý sluneční kotouč a bohužel už jeho vystoupení nebudeme moci sledovat, protože bude v našich podmínkách po západu slunce,“ shrnul pracovník Severočeské hvězdárny a planetária v Teplicích Radim Neuvirt.

Video NASA zobrazuje simulaci přechodu Merkuru 9. května 2016. V Česku se ale čas lišil, jev mohli lidé vidět přibližně od 13.12 do 20.40.

Jaroslav Skalický, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme