Asteroid z Marsu nesl stopy činnosti bakterií

Stopy života našli vědci na asteroidu ALH 84001, který k nám před čtvrt stoletím spadl z Marsu. Díky moderním technologiím dokázali až dnes prokázat stopy dávné činnosti bakterií. Meteorit našli vědci před 25 lety v Antarktidě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek části velkého zamrzlého moře, které objevila sonda Mars Express

Snímek části velkého zamrzlého moře, které objevila sonda Mars Express | Foto: ESA

Podle publicisty Tomáše Přibyla zatím nejde o potvrzení života na rudé planetě. "Našli jsme něco, o čem se domníváme, že mohou být stopy života. V tuto chvíli nemáme lepší vysvětlení pro to, co jsme v tom meteoritu našli, než že skutečně jde o stopy organické činnosti," řekl Přibyl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O životě na Marsu mluvil na Radiožurnálu publicista Tomáš Přibyl

Meteorit byl jako svědek života na Marsu označen už v roce 1996. O tři roky později ale vědecká komunita tehdejší důkazy odmítla.

Až s příchodem nových technologií, lepších mikroskopů a analytických metod se podařilo s vysokou mírou pravděpodobnosti dokázat, že jde o stopy organického původu.

"Našly se drobné krystalky magnetitu, které mohou vznikat působením živých organismů nebo anorganicky. Liší se vnitřní strukturou. Pomocí moderních elektronických mikroskopů se podařilo zjistit, že tyto krystaly mají stejnou vnitřní strukturu, jako podobné krystalky, které na Zemi vznikají působením živé hmoty," uvedl Přibyl.

Igor Maňour, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme