Američtí astronauti museli opustit část ISS, údajně kvůli úniku čpavku

Dva američtí kosmonauti se museli přesunout do ruské sekce Mezinárodní vesmírné stanice. V jejich části orbitálního komplexu údajně začal z chladicího systému unikat čpavek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní vesmírná stanice je hotova a má šestičlennou posádku

Mezinárodní vesmírná stanice je hotova a má šestičlennou posádku | Foto: NASA

Výzkumné moduly ve výšce přes 400 kilometrů obývá trvale posádka šesti astronautů, kteří se obměňují jednou za půl roku. V současnosti jsou na stanici dva Rusové, Ruska, Italka a dva Američané.

Čpavek se na stanici používá k chlazení. Z jednoho výměníku pravděpodobně trochu čpavku uniklo do ovzduší. Byl vyhlášený poplach a kosmonauti si v souladu s bezpečnostními procedurami nasadili dýchací masky, uzavřeli modul a odebrali se do ruského segmentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na ISS přiblížil publicista a odborník na vesmírný průzkum Pavel Přibyl

Podle publicisty a odborníka na vesmírný průzkum Pavla Přibyla ale NASA vydala prohlášení, že se únik čpavku nepodařilo prokázat. Prý šlo jen o souhru nešťastných náhod.

Všechno teď prý postupuje podle nouzových režimů a posádka se připravuje na přenocování v ruském segmentu. Řídící středisko v Houstonu mezitím zjišťuje, k čemu vlastně došlo a jaký bude další postup.

Poslední vážné problémy se čpavkem měla stanice v roce 2013, kdy se rozbilo čerpadlo chladicího systému. Ten jako chladicí směs využívá čpavek. Závadu astronauti v prosinci téhož roku opravili během výstupu do volného kosmu.

Mezinárodní vesmírná stanice - ISS | Foto: Michal Jindra

Igor Maňour, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme