Astronauti Kelly a Kornijenko se po roce stráveném na ISS vrátili na Zemi

V kazašské stepi dnes přistála návratová kabina ruské rakety Sojuz. Po ročním pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se v ní na Zemi vrátil americký astronaut Scott Kelly a ruský kosmonaut Michail Kornijenko. Spolu s nimi přiletěl také ruský kosmonaut Sergej Volkov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Astronaut Scott Kelly krátce po návratu z vesmírné stanice

Astronaut Scott Kelly krátce po návratu z vesmírné stanice | Zdroj: Reuters

Kelly a Kornijenko, kteří na ISS strávili 340 dní, se na oběžné dráze kolem Země účastnili experimentů, které by mohly pomoci při budoucích výpravách člověka na Mars.

Jednalo se o bezprecedentní rok výzkumu pro NASA, během nějž dvojice rekordmanů na ISS procestovala vesmírem více než 231 milionů kilometrů, 5440krát obkroužila Zemi a zažila 10 880 orbitálních východů a západů Slunce.

Po roce na ISS teď na Kellyho a Kornijenka čeká série zdravotních testů, v nichž chtějí vědci NASA především zjistit dopady pobytu ve vesmíru a prostoru bez gravitace na lidské tělo.

Vědci už vědí, že pobyt ve vesmíru způsobuje odvápňování kostí, změny v krevním oběhu, ve zraku i sluchu. Kosmonauty proto zprvu čeká klid na lůžku.

„Znají to starší lidé, když prudce vstanou z postele, často se jim zamotá hlava a rychle poklesne tlak. Kosmonauti se budou chovat jako starší lidé, i když jsou trénovaní. Vše pozvolna,“ vysvětluje publicista a odborník na kosmonautiku Pavel Toufar.

Ruský kosmonaut Michail Kornijenko | Foto: Reuters

U Kellyho chtějí vědci zkoumat to, jaký dopad měla kosmická radiace na DNA v lidských buňkách. Zajímá je také oběh tělních tekutin.

Kosmonautům se například časem kvůli tekutinám zakulacuje obličej. Kelly s Kornienkem proto testovali speciální vakuové kalhoty, které měly tekutiny v nohách udržet. Výsledky budou vědci porovnávat s identickým dvojčetem Scota Kellyho.

První výsledky vědci očekávají možná za 6 měsíců, ale třeba také za 6 let.

I po 38 letech zůstává Remek jediným Čechem, který se podíval do vesmíru

Číst článek

Scott Kelly před odletem řekl, že se fyzicky cítí velmi dobře, nejtěžší pro něj bylo vyrovnat se spíš s odloučením od blízkých. Přesto se s ISS loučil s těžkým srdcem, byla to pro něj nejspíš poslední mise. Na rozloučenou prohlásil, že si připadá, jako by ve vesmíru prožil celý život.

"Hodně štěstí, chlapci. Brzy se uvidíme na zemi,“ popřálo mužům velení NASA, než se Sojuz vydal k zemi. Přistání návratové kabiny proběhlo podle plánu v 05.27 SEČ.

Scott Kelly drží mezi Američany rekord - ve vesmíru byl nejdelší nepřetržitou dobu. Absolutní rekord ale drží ruský kosmonaut Valerij Poljakov, který byl ve vesmíru ještě o 97 dní déle.

Scott Kelly byl ve vesmíru počtvrté, a tak mu patří s celkovými 540 dny ve vesmíru další americký rekord. Ten absolutní ale opět drží ruský kosmonaut Gennadij Padalka, který byl celkově ve vesmíru o 339 dní déle.

Návratová kabina ruské rakety Sojuz před přistáním v kazašské stepi | Foto: Reuters

Mezinárodní vesmírná stanice - ISS | Foto: Michal Jindra

ČTK, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme