Čína spustila největší teleskop na světě. Má pátrat po mimozemských civilizacích

Čína uvedla do provozu největší teleskop na světě. Bude sloužit k výzkumu vesmíru, včetně pátrání po případných mimozemských civilizacích. Obrovské zařízení s talířovou anténou o průměru 500 metrů bylo vybudováno během pěti let v provincii Kuej-čou na jihozápadě země. Náklady se vyšplhaly na asi 180 milionů dolarů (4,3 miliardy korun).

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský teleskop FAST je největší na světě

Čínský teleskop FAST je největší na světě | Zdroj: ČTK

Teleskop FAST, který v neděli začal pracovat, bude podle čínských astronomů pátrat po gravitačních vlnách, zjišťovat radiové emise z hvězd a galaxií a také registrovat signály, které by mohly pocházet od mimozemského inteligentního života. Očekává se, že objeví tisíce nových galaxií.

Reflektor parabolické antény teleskopu se skládá ze 4450 panelů trojúhelníkového tvaru, kvůli němuž se jim přezdívá "boží oko".

Čína chce do čtyř let dokončit vlastní orbitální stanici a vyslat sondu k Marsu

Číst článek

"Základním cílem teleskopu FAST je odhalovat zákonitosti vývoje vesmíru," uvedl v čínské veřejnoprávní televizi CCTV vědec Čchien Lej z Národní astronomické observatoře Čínské akademie věd.

"Teoreticky vzato, jestliže někde ve vesmíru je nějaká civilizace, pak by rádiové signály, které vysílá, byly podobné signálům, jež bychom přijímali, kdyby se k nám blížil pulsar," řekl dále vědec.

Čínský teleskop FAST je největší na světě | Foto: ČTK

Během nedávného testu zaznamenal teleskop radiové signály z galaxie vzdálené 1351 světelných let od Země, uvedla CCTV. Agentura Nová Čína informovala, že teleskop FAST je dvakrát citlivější než teleskop Arecibo v Portoriku, který má průměr 305 metrů a z něhož bylo v roce 1974 odesláno první rádiové poselství lidstva do vesmíru.

Čína investuje do svého ambiciózního vesmírného programu obrovské finanční prostředky. V roce 2003 se stala po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech teprve třetí zemí na světě, která vlastními silami dostala na oběžnou dráhu člověka.

Její nepilotovaná sonda v roce 2013 přistála na Měsíci. Minulý týden se na orbitě usadila druhá čínská experimentální laboratoř Tchien-kung 2, na kterou příští měsíc přiletí dva kosmonauti. V roce 2020 chtějí čínští vědci poslat na Mars výzkumné vozítko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme