Čína vypustila do vesmíru kvantový satelit odolný vůči hackerům i odposlechům

Čína dnes jako první na světě vypustila kvantový satelit. Tvrdí to čínská státní média. Podle nich satelit dokáže komunikaci téměř stoprocentně ochránit před odposloucháváním a hackery. Během své dvouleté mise má zařízení položit základ globální kvantové komunikační sítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Navstar-2F, satelit GPS

Navstar-2F, satelit GPS | Foto: U.S. Air Force

Její vznik odborníci plánují do roku 2030. Kvantový satelit komunikuje na základě fotonů, které existují ve dvojících. Společně se poté mění nezávisle na tom, jak jsou od sebe vzdálené.

„Je to velmi zvláštní fenomén, ale fyzikové říkají, že to tak funguje. Nejdůležitější je, že když je kvantový stav vystaven pozorování, tak se změní,“ vysvětluje Yang Yuguang z čínské společnosti CASIC, který se na vývoji satelitu podílel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změna se nedá duplikovat. To je podle Yuguanga důvod, proč je komunikace teoreticky absolutně bezpečná.

Podle Yuguanga se změna nedá duplikovat. To je prý důvod, proč je kvantová komunikace teoreticky absolutně bezpečná.

Právě díky tomu, že se odposlech dat hned projeví, je systém zabezpečený před hackery. Čína satelit využije pro komunikaci mezi Pekingem a provinční metropolí Urumči.

Ondřej Novák, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme