Do vesmíru se chystá raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX

Z misu Canaveral ve Spojených státech zřejmě v neděli odstartuje raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Podle zakladatele a ředitele firmy SpaceX Elona Muska proběhly všechny nutné předstartovní testy. Půjde o první plánovaný let Falconu od červnové nehody, kdy raketa vybuchla krátce po startu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z amerického Mysu Canaveral k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) odstartovala zásobovací loď Dragon soukromé společnosti SpaceX

Z amerického Mysu Canaveral k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) odstartovala zásobovací loď Dragon soukromé společnosti SpaceX | Zdroj: Reuters

Úkolem 70 metrové rakety s devíti motory Merlin je vynést na nízkou oběžnou dráhu náklad jedenácti komerčních satelitů od společnosti Orbcomm. Při posledním startu v červnu raketa explodovala krátce po startu i se zásobami pro Mezinárodní vesmírnou stanici.

Za havárii podle vyšetřování mohla vzpěra, která držela jednu z nádrží s heliem. Ta se zlomila už při pětinové zátěži, které měla podle výrobce odolat a uvolněná nádrž zničila celou konstrukci.

SpaceX proto musela zkontrolovat a vyměnit tyto držáky. Zároveň ale také jde o první exemplář vylepšené rakety Falcon 9, která má mít zhruba o 30 procent větší výkon než předešlé verze.

První stupeň rakety navíc po startu provede brzdící zážeh a pokusí se přistát zpět na Zemi, aby mohl být v budoucnu znovu použit. Celý stroj stojí už od pátku ve floridském kosmodromu namířený k nebi.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme