Jupiter se přiblíží Zemi nejvíce za posledních 37 let

Přiblížení planet je pro astronomy unikátní příležitost k pozorování. Důvodů je hned několik. Jupiter je teď po Měsíci druhým nejjasnějším objektem na obloze. Navíc se na obloze zjevuje v nejlepší možnou dobu. Vychází se soumrakem a o půlnoci stoupá k zenitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie Jupiteru pořízená sondou Pioneer 10 při průletu 4. prosince 1973

Fotografie Jupiteru pořízená sondou Pioneer 10 při průletu 4. prosince 1973 | Foto: NASA

Jupiter se dnes k Zemi přiblíží jen na 592 milionů kilometrů. A bude viditelný pouhým okem, tedy pokud bude přát počasí a bude alespoň polojasná obloha.

Amatérští pozorovatelé, vybavení lepšími dalekohledy, uvidí mnohem víc. A to i jeho měsíce Io, Europe, Calisto a Ganymedes. A pokud ani to nebude stačit nadšeným pozorovatelům, tak v blízkosti Jupitera bude viditelná i planeta Uran.

Doloženou informaci o vůbec prvním pozorování planety Jupiter nemáme, ale odhady mluví o době před třemi až čtyřmi tisíci lety před naším letopočtem. První potvrzený záznam je z Číny. Tamní astronom Gan De pozoroval v roce 364 před Kristem měsíc planety Jupiter, zřejmě Ganymedes. A to pouhým okem.

Jupiter je největší planeta Sluneční soustavy a asi nejvíc pozornosti budí zbarvení jeho povrchu. Atmosféru Jupiteru tvoří plynný vodík, helium, metan, čpavek, vodní páry a další sloučeniny. Atmosférické mraky a bouře dokládají různorodé a rychle se měnící počasí. Charakter oblaků se mění i v řádu několika hodin.

Milan Kopp, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme