K ISS míří ruský Progress s 2,5 tuny nákladu, do kosmu se opět chystá i americký Falcon

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu dnes odstartovala nosná raketa Sojuz 2.1a, která má vynést k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nákladní loď Progress MS. Start nosné rakety daného typu je prvním od dubnové havárie, při níž se kvůli konstrukční závadě nepodařilo nákladní loď Progress dopravit k ISS. Loď počátkem května shořela v atmosféře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská kosmická loď Sojuz (nalevo) a loď Progress (napravo) umístěné na Mezinárodní vesmírné stanici

Ruská kosmická loď Sojuz (nalevo) a loď Progress (napravo) umístěné na Mezinárodní vesmírné stanici | Foto: NASA

Po deseti minutách letu se dnes nákladní loď oddělila od třetího stupně nosné rakety a dosáhla oběžné dráhy. Progress má dopravit posádce vesmírné stanice 2,5 tuny nákladu, zejména vodu, stlačený kyslík a palivo.

Členové posádky rovněž dostanou vánoční dárky, jejichž celková hmotnost pro každého nesměla přesáhnout pět kilogramů. S orbitální stanicí se má spojit po dvoudenním letu ve středu v 11.31 SEČ.

Přehrát

00:00 / 00:00

O startu ruského Sojuzu s nákladní lodí Progress a očekávaném startu rakety Falcon 9 mluvil ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář

Progress MS je obnovenou verzí staršího typu ruských nákladních lodí. Podle ruské kosmické agentury Roskosmos má vylepšenou ochranu před srážkami s kosmickým "smetím" a modernizovaný systém připojení k přistávacímu modulu ISS.

Nákladní loď je kromě toho osazena kontejnery, z nichž se může při letu oddělit až osm malých autonomních družic.

Odložený pokus Falconu o návrat do kosmu

V noci se má do kosmu vydat i raketa Falcon 9 americké soukromé společnosti SpaceX, která má na oběžnou dráhu vynést 11 satelitů. S napětím očekávaný start Falconu byl o jeden den odložen.

„Je to jejich první pokus znovu se vrátit do kosmu poté, co v červnu jejich raketa havarovala, v podstatě vybuchla několik kilometrů nad zemským povrchem. Takže z tohoto hlediska to bude napínavé, jestli se jim to povede. A to, že se to odkládá, možná vyvolává trošku takový neklid v médiích a nakonec i v odborných kruzích,“ řekl Českému rozhlasu ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.

„A navíc je zde ještě jedna věc, a to je to, že se má společnost pokusit opět o přistání prvního stupně nosné rakety zpátky na mysu Canaveral, v podstatě několik kilometrů od místa startu rakety,“ doplnil šéf kosmické kanceláře.

Mezinárodní vesmírná stanice - ISS | Foto: Michal Jindra

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme