Mars je v opozici ke Slunci. Na obloze bude patřit k nejjasnějším objektům

Planeta Mars se ve 13 hodin ocitla přesně naproti Slunci, v noci tak nastanou nejlepší podmínky pro její pozorování. Mars a Zemi dělí nejmenší vzdálenost za poslední dva roky, proto je podle odborníků Rudá planeta mimořádně jasná. Mars bude na obloze dobře patrný ještě několik týdnů. Na konci května bude jasnější než kterákoli z hvězd na noční obloze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Planeta Mars

Planeta Mars | Foto: NASA

„Mars vychází jako velmi jasná jakoby hvězda, která má červenou barvu, a vychází kolem 21. hodiny na jihovýchodě. Postupně vrcholí kolem jedné hodiny v noci nad jihem a zapadá kolem páté hodiny,“ přiblížil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky.

„Bude vidět opravdu po celou noc a bude patřit mezi nejjasnější objekty na obloze. Jasností se mu vyrovná jenom největší planeta sluneční soustavy Jupiter, která je naopak zvečera na jihozápadě v souhvězdí Lva,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Planeta Mars bude dobře pozorovatelná celou noc. Podrobnosti přinesl Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR

Mars je viditelný pouhým okem jako velmi jasný červený bod na obloze. Kdo chce ale pozorovat detaily, potřebuje dalekohled a měl by se podle Suchana vypravit do jedné z popularizačních hvězdáren.

„Když je Mars v opozici, tak je zároveň nejblíže k Zemi, a to znamená, že jeho úhlová velikost na obloze, čili ta velikost kotoučku, je větší než obvykle, tudíž tam vidíme lepší podrobnosti. Takže můžeme teď dalekohledem pozorovat takzvané albedové útvary, různé odstíny na planetě, případně polární čepičku,“ vysvětlil Suchan.

Nejlepší podmínky pro pozorování Marsu jsou podle Suchana právě na konci května – dnes je planeta v opozici ke Slunci, 30. května zase bude nejblíže k Zemi. Dobře pozorovatelný prý ale bude Mars ještě zhruba měsíc až dva. Spolu s planetou Saturn, která projde opozicí v červnu.

ČRo, Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme