Měsíc nabídne neobvyklý úkaz. Při polostínovém zatmění bude vypadat jako začazený kouřem

V pátek večer nastane úplněk, kterému se podle tradice přezdívá sklizňový, a bude doplněn neobvyklým úkazem, takzvaným polostínovým zatměním Měsíce. Tento jev bude na obloze asi čtyřicet minut. Lidé ho můžou sledovat pouze očima nebo pomocí dalekohledu. Podle odborníků bude Měsíc při zatmění vypadat, jako by byl z levého horního okraje začouzený kouřem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatmění Měsíce 19. října 2013

Zatmění Měsíce 19. října 2013 | Foto: EAI/ Expresní astronomické infrormace

„Je to takový zvláštní případ, kdy Měsíc neprojde přímo zemským stínem, ale bude těsně vedle něj. Uvidíme horní část Měsíce zatmavenou, jako by někdo vzal svíčku a začadil ho shora černým kouřem,“ popisuje úkaz Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Páteční zatmění bude viditelné zhruba hodinu a půl po východu Měsíce. Měsíc v úplňku vychází v Praze v 19 hodin 16 minut SELČ, jinde v České republice se může údaj lišit v minutách.

„V okamžiku východu bude už část Měsíce ponořená do polostínu, to ale okem nebude postřehnutelné. Přibližně okolo 20 hodin 20 minut už by mohlo být očima patrné ztmavnutí severovýchodního okraje Měsíce. Maximální fáze zatmění připadá na 20 hodin 54 minut, kdy bude jev nejvíce výrazný. Za dalších asi 25 minut nabude úplněk normálního vzhledu,“ přibližuje astronom Petr Horálek z Astronomického ústavu AV.

Zatmění Měsíce vzniká při jeho průchodu zemským stínem. Teoreticky by k úkazu mělo dojít pokaždé, když je Měsíc v úplňku a nachází se v tu dobu přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka však nastanou maximálně tři měsíční zatmění.

„Je to způsobeno tím, že dráha Měsíce je vůči rovině zemské dráhy skloněna přibližně o 5 stupňů a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o průměru jen 1,5 stupně. Měsíc proto zemský stín častěji mine a k žádnému zatmění nedojde,“ vysvětluje Horálek.

Další zatmění Měsíce viditelné z Česka nastane v sobotu 11. února 2017 krátce po půlnoci a bude opět polostínové. Výraznější zatmění, opět částečné, bude příští rok 7. srpna při východu Měsíce. K úplnému zatmění Měsíce dojde 27. července 2018 a bude nejdelším úplným zatměním Měsíce v tomto století.

Veřejná pozorování pátečního polostínového zatmění měsíce chystají hvězdárny po celém Česku. Lidé mohou úkaz také fotografovat a zapojit se do soutěží na Astro.cz a “Za všechno může Měsíc jen“.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme