Modul s trojicí kosmonautů z ISS přistál v Kazachstánu, posádka se vrátila z půlroční mise

Návratový modul vesmírné lodi Sojuz TMA-20M s ruskými kosmonauty Alexejem Ovčininem a Olegem Skripočkou a americkým astronautem Jeffreym Williamsem dnes bezpečně přistál v Kazachstánu. Kosmonauti se vrátili z šestiměsíční mise na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modul vesmírné lodi Sojuz TMA-20M s ruskými kosmonauty Alexejem Ovčininem a Olegem Skripočkou a americkým astronautem Jeffreym Williamsem přistál v Kazachstánu

Modul vesmírné lodi Sojuz TMA-20M s ruskými kosmonauty Alexejem Ovčininem a Olegem Skripočkou a americkým astronautem Jeffreym Williamsem přistál v Kazachstánu | Zdroj: Reuters

Cesta z ISS na Zemi trvala přibližně 3,5 hodiny. „Přistání bylo úspěšné,“ oznámila agentura TASS a odvoláním na řídící středisko a dodala, že záchranáři mezitím pomohli posádce vystoupit z modulu. Hlášení o úspěšném přistání vyvolalo v řídícím středisku potlesk, uvedla agentura Interfax.

Trojice kosmonautů strávila téměř půl roku na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde zůstává Rus Anatolij Ivanišin, Japonec Takuja Óniši a Američanka Kathleen Rubinsová.

Ovčinin, Skripočka a William odstartovali z Bajkonuru 19. března a strávili ve vesmíru 172 dní. Pro Ovčinina to byl první let, pro Skripočku druhý a pro Williamse čtvrtý. Trojice dělala na ISS vědecké pokusy. Ve vesmíru procestovala 117 milionů kilometrů a Zemi obletěla 2752krát.

Další posádka, americký astronaut Shane Kimbrough a ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Andrej Borisenko, se má k ISS vydat 23. září na palubě lodi Sojuz MS-02.

Sojuz TMA-20M byl poslední vesmírnou lodí ‘staré řady‘, která se dostala do vesmíru. V současnosti je u ISS ukotvena první loď modernizovaného typu Sojuz MS, která se od předchozí řady odlišuje především novým řídícím a telemetrickým systémem spolupracujícím s retranslačními družicemi Luč, novým systémem přiblížením a připojení a dalším vybavením. Vylepšen je také elektrický systém a solární baterie poskytují více energie, poznamenal TASS.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme