Na nebi zazářil další bolid. Vědci chtějí zjistit, odkud pochází

Zemskou atmosférou večer proletěl další velmi jasný meteor, takzvaný bolid. Zaznamenaly ho i čtyři kamery Českého hydrometeorologického ústavu na Milešovce, v Seči, Kostelní Myslové a Svratouchu. Viděli ho také obyvatelé Prahy východ, kteří se dívali na oblohu směrem na jih.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemskou atmosférou večer proletěl další velmi jasný meteor, takzvaný bolid

Zemskou atmosférou večer proletěl další velmi jasný meteor, takzvaný bolid | Foto: Český hydrometeorologický ústav

Lidé, kteří bolid večer viděli, ho na sociální síti Facebook popisují jako ohnivou kouli s ocasem: „Letělo to hrozně nízko a bylo to krásně vidět. Ohnivá koule i s ‚ocasem ‘. V životě jsem nic podobného neviděl.“

„Kamery jsou rozptýlené na velkém území a všechny čtyři bolid zachytily. To znamená, že byl ve velké výšce v atmosféře. Celkově tomu jevu také napomohlo příznivé počasí, protože včera večer se na celém území vyjasnilo,“ doplnil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na nebi zazářil další bolid. Vědci chtějí zjistit, odkud pochází. Meteor přiblížil vedoucí Štefánikovy hvězdárny v Praze Jakub Rozehnal

Bolid je meteor, který je jasnější než planeta Venuše a který vstoupí vysokou rychlostí do zemské atmosféry.

„Třením o atmosféru se zahřívá a rozžhavuje plyn okolo sebe. Ten sloupec ionizovaného plynu, to je vlastně světelná stopa, kterou pozorujeme,“ vysvětlil vedoucí Štefánikovy hvězdárny v Praze Jakub Rozehnal.

„Jasnost stopy ovlivňuje i to, pod jakým úhlem vstupuje meteor do atmosféry a pod jakou rychlostí se střetává se Zemí,“ dodal.

Bolid zachytilo několik kamer Českého hydrometeorologického ústavu. Vědci tak mohou přibližně určit místo dopadu tělesa i jeho dráhu před vstupem do atmosféry.

„Pokud máme k dispozici dopadlé těleso, tak můžeme provést jeho analýzu a víme, z jakých částí sluneční soustavy k nám doputoval, a tak se můžeme dozvědět mnohé o historii a vývoji sluneční soustavy jako celku,“ přiblížil Rozehnal.

Zemskou atmosférou večer proletěl další velmi jasný meteor, takzvaný bolid | Foto: Český hydrometeorologický ústav

Meteoroid, meteor, meteorit | Foto: Michal Jindra

Blanka Černá, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme