Na okraji Sluneční soustavy jsou další planety, vypočítali astronomové

Ve Sluneční soustavě by měly být nejméně dvě další planety. S překvapivým objevem přišel tým španělských a britských astronomů. Na existenci relativně velkých planet usuzují z podivného chování jiných těles obíhajících v mrazivých a temných končinách sluneční soustavy daleko za drahami Neptunu a Pluta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pluto se svým velkým měsícem Charónem

Pluto se svým velkým měsícem Charónem | Foto: ESO

"Já to považuju za veliký úspěch. Ty planety vlastně nikdo neviděl, jen je vypočítané, že tam jsou. Na základě našich znalostí gravitačního zákona, což je úžasné,“ říká Petr Sobotka z české astronomické společnosti.

Třináct těles v odlehlých částech sluneční soustavy, která astronomové zkoumali, neobíhá po drahách, po kterých by se pohybovat měla. Nějaká síla je vychyluje a podle vědců by to měly být přinejmenším dvě a možná i víc relativně velkých planet. Taková metoda výpočtu je podle Petra Sobotky naprosto věrohodná.

„Je to metoda 19. století. Zákony nebeské mechaniky platí od té doby, co je lidstvo objevilo. Takto byl vypočítán Neptun, to jsou pořád ta samá pravidla.“

Teď by měla přijít další měření a zpřesňování výpočtů, kde by se tato tělesa mohla nacházet. Kdy a jestli vůbec bude možné potenciální nové planety spatřit v teleskopech, ale zůstává nejisté.

Určitou naději dává extrémně velký evropský dalekohled, který teď vzniká v severním Chile. V plném provozu by měl být od roku 2020.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme