Na Saturnově měsíci Enceladu vědci odhalili horkou vodu

Asi 1,5 miliardy kilometrů od Země by se mohl skrývat život. Konkrétně na měsíci Enceladus, který obíhá kolem Saturnu. Pod jeho sněhobílým zamrzlým povrchem je totiž oceán vody. A navíc je voda na Enceladu horká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povrch Saturnova měsíce Enceladus

Povrch Saturnova měsíce Enceladus | Foto: NASA

„Je velmi vzácné, že vedle sebe existuje voda v kapalném skupenství společně s vysokou teplotou, které mezi sebou navíc bouřlivě reagují. Ve vesmíru jsme zatím nikdy nic podobného nenašli," vysvětluje japonský vědec Yasuhito Sekine, který vodu o teplotě 90 stupňů na měsíci Enceladus odhalil.

Jan Veselý z královehradecké hvězdárny vysvětlil, že ji ohřívá gravitace Saturnu:

„Měsíc Enceladus obíhá okolo planety Saturnu po elipse, to znamená, že je někdy blíž a někdy dál. Když je blíž k Saturnu, působí větší gravitace, než když je dál. Výsledek je ten, že Saturn s tím měsícem vlastně pumpuje.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle japonského vědce, který horkou vodu na Enceladu odhalil, se na vzorky bude muset čekat desítky let

„Jako třeba když hustíte pneumatiky u kola, tak se vám pumpička stlačováním a povolováním zahřeje. A tak je to podobné s Enceladem. Saturn ho zahřívá tím, že ho střídavě stlačuje a povoluje gravitační silou a nitro měsíce Enceladus se tím ohřeje,“ popisuje Jan Veselý.

Právě teplo je kromě vody podmínkou života, Saturn i jeho měsíc jsou totiž příliš vzdálené od Slunce. Vědci už připravují robotickou sondu, kterou plánují k Enceladu poslat. Na její výsledky si ale budou muset počkat.

„Bude to trvat víc než 20 let, než k Enceladu pošleme sondu. A na vzorky si budeme muset počkat možná víc než 30 let, takže musíme být trpěliví," říká Yasuhito Sekine a dodává, že konečné výsledky snad budou k dispozici na konci 21. století.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme