Největší kamera světa nahlédne do tajů vesmíru. Fungovat bude v Chile

Americké ministerstvo energetiky schválilo stavbu největší kamery na světě. Až bude hotová, namontují ji do vesmírného teleskopu budovaného v Chile. Deset let bude pořizovat záznam, kterému se také říká film vesmíru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Observatoř Paranal v chilské poušti Atacama patří mezi největší na světě. Čtyři hlavní velké dalekohledy nesou jména Antu, Kueyen, Melipal a Yepun

Observatoř Paranal v chilské poušti Atacama patří mezi největší na světě. Čtyři hlavní velké dalekohledy nesou jména Antu, Kueyen, Melipal a Yepun | Foto: ESO, licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, G. Hüdepohl

Kamera bude společně soustavou zrcadel umístěna na vysoké hoře Cerro Pachón. Bude mít rozlišení 3,2 gigapixelu, což je jako 1500 HD televizí.

Celý film bude velký šest petabytů. Pro představu, na jeden den záznamu by bylo potřeba 6500 DVD disků, což je skoro osmimetrový komín. Všechno navíc bude dostupné veřejnosti na internetu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vědcům pomůže při zkoumání vesmíru obří kamera. Podrobnosti přinesl zpravodaj David Koubek

Vědci mluví o obrovském pokroku v pozorování vesmíru. Díky tomuto zařízení budou moci studovat pradávný vesmír, zachytí i velmi slabě svítící asteroidy nebo budou moci zkoumat záhadnou temnou hmotu.

Sever Chile je vůbec místem zaslíbeným teleskopům a astronomickým pozorováním. Jde totiž o odlehlou oblast, kde je malý světelný smog, čisté ovzduší a také je tam málokdy zatažená obloha.

Na projektu obří kamery zvaném LSST se podílejí i odborníci Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, konkrétně pracují na výběru a testování čipů pro zařízení.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme