Noční nebe rozjasní meteorický roj Geminidy. Jsou vidět lépe než Perseidy

V noci na úterý můžou lidé na obloze pozorovat meteorický roj Geminidy. Astronomický úkaz dostal jméno podle souhvězdí Blíženců, latinsky Gemini. Podle astronomů jde o vůbec nejvýraznější roj meteorů v průběhu celého roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meteorický roj Geminidy

Meteorický roj Geminidy | Foto: Gsi Teleinformatica

„Srpnové Perseidy jsou sice nejznámější roj, ale frekvenci mají asi tak 60 meteorů za hodinu, kdežto Geminidy vystoupají až k 100 za hodinu, což je skoro dvojnásobek,“ říká Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Noční oblohu rozzáří meteorický roj Geminidy, který je prý nejvýraznějším rojem za celý rok. Více Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV

„Když pomineme, že v prosinci není úplně teplá tropická noc, je určitě lepší se dívat na prosincové Geminidy než na srpnové Perseidy,“ dodává.

Zdrojem pro výrazný astronomický úkaz není kometa, ale planetka.

„Vidíme částečky, které jsou v jednom proudu, který obíhá kolem Slunce. To znamená, že se někde musely vzít, musí mít svoje mateřské těleso. Většinou jsou to komety, ale v případě Geminid je to planetka, která se jmenuje Faeton. Dostává se velmi blízko ke Slunci, drolí se a nechává za sebou svůj materiál. My ho pak vidíme jako meteorický roj,“ přibližuje Pavel Suchan způsob vzniku Geminid.

Roj také obsahuje velké množství meteorů známých jako bolidy. „Bolid je jasnější než planeta Venuše, kterou známe jako večernici nebo jitřenku. Bolidy jsou samozřejmě velmi dobře pozorovatelné a velmi zajímavé,“ uzavírá Suchan.

Nejvíce meteorů vlétne do zemské atmosféry během noci z pondělí na úterý. K pozorování roje je dobré si najít místo daleko od měst, ve kterých je viditelnost nižší kvůli světlenému znečištění.

Barbora Maxová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme